Rețete mai puțin tradiționale pentru băuturi de sezon. Cum se prepară ginul cald sau berea fiartă
Pe lângă tradiționalul vin fiert apar și la noi tot mai multe băuturi de sezon consumate îndeosebi în țările din vestul Europei.
Ginul cald sau berea fiartă, lichiorul de ou și pălinca fierbinte cu adaos de miere - sunt câteva dintre aceste licori cu gust surprinzător, ușor de preparat inclusiv acasă.
De obicei, o vizită la un târg de Crăciun începe cu un pahar de vin roşu fierbinte, aromat cu scorţişoară, cuişoare şi poate un pic de cardamon.
Barmanii spun că vinul fiert prinde aromă perfectă dacă folosim ingredintele care ne plac cel mai mult.
Dacă sunteţi în căutare de gusturi mai puţin obişnuite pe la noi, aflaţi că a apărut berea fiartă.
Vânzător: "La bază este bere neagră. Are undeva la vreo 10% cidru de mere, scorţişoară şi esenţă de vanilie. Fiertul berii se face în fabrică, iar noi aici doar o încălzim, căci altfel şi-ar pierde din alcool".
Găsiţi în localuri şi băuturi fierbinţi, pe bază de gin, cu apă tonică, infuzate cu mirodenii - o combinaţie indicată pentru frigul de afară.
Alex Ene, barman: "O să folosim o parte de gin şi 3 părţi de apă tonică. Un baton de scorţişoară, anason stelat. După ce se încălzeşte apa tonică adăugăm în pahar tot ce am făcut în pahar, peste gin şi aceea va fi băutura".
Puteţi încerca şi cidru cald din mere şi portocale, aromat cu scorţişoară. Este uşor de preparat inclusiv acasă. Iată ce reţeta are Andra.
Andra: "Voi adăuga sucul, suc de portocală, o lingură de pumpkin spice şi cu cât lăsăm mă mult pe foc sa fiarbă, cu atât va fi mai aromat sucul".
Unele restaurante vând chiar şi ţuica sau pălinca fiartă, îndulcite cu miere.
Specialiştii în băuturi spirtoase spun că astfel, gustul fructelor devin mai pronunţate.
Lichiorul de ouă, punchul de fructe cu rom sau whiskey cu ceai infuzat - sunt alte băuturi pe care le găseam până de curând doar în localurile din vestul Europei. Însă de o vreme au succes şi la noi.