Rețete de pască. Trucuri pentru cea mai bună pască cu sau fără aluat

pasca fara aluat
Shutterstock

Pasca este nelipsită de pe masa românilor de Paște. Această pâine dulce are o umplutură de brânză în care se pot adăuga stafide și deasupra are o cruce făcută din aluat.  

Sunt multe rețete de pască, iar acest desert a evoluat mult. Acum există pască cu ciocolată sau fără aluat, însă este la fel de bună ca varianta clasică.

-Pască tradițională
-
Pască fără aluat
-
Pască cu brânză dulce
-
Pască cu brânză sărată
-
Pască cu ciocolată
-
Pască cu smântână
-
Pască poloneză
-
Pască cu ciocolată și mascarpone

Pască tradițională

Pasca are o istorie îndelungată care datează din cele mai vechi timpuri. Pâinea dulce este făcută pe bază de drojdie și se consumă în mod tradițional în perioada Paștelui, iar nutriționiștii spun și că este foarte sănătoasă și că pasca are numeroase beneficii pentru organism.

Cea mai veche referire datează din secolul al XVI-lea. La acea vreme, pasca era făcută de obicei doar cu făină, apă și drojdie. Cu timpul, alte ingrediente, cum ar fi ouăle, zahărul, untul și laptele, au fost adăugate la rețetă, rezultând pasca bogată și dulce care este savurată astăzi.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Tradiția coacerii acestei pâini de Paște în România este strâns legată de Biserica Ortodoxă. Pasca se face de obicei în timpul Săptămânii Sfinte, săptămâna premergătoare Duminicii Paștelui. În unele regiuni, este tradițional ca pasca să fie coaptă în Joia Mare, în timp ce în altele este coaptă în Sâmbăta Mare.

Pasca este adesea decorată cu simboluri religioase, cum ar fi crucile, sau cu ouă colorate care reprezintă viața nouă și renașterea. În unele regiuni din România, pasca este, de asemenea, decorată cu aluat împletit pentru a reprezenta coroana de spini purtată de Iisus în timpul răstignirii sale.

În zilele noastre, pasca a suferit multe modificări. Există unele fără aluat, altele cu ciocolată, în timp ce unele rețete de pască includ mascarpone.

Dar rețeta de pască tradițională este una foarte simplă și conține ingredientele folosite și la cozonac.

Ingrediente pentru pasca tradițională:

500g făină
200ml lapte călduț
150g unt topit și răcit
100g zahăr
2 ouă
1 plic de drojdie uscată (7g)
1 praf de sare
1 linguriță de esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
150g stafide
1 ou pentru uns

Într-un bol mare, amestecă făina cu drojdia uscată, sarea și zahărul. Adaugă coaja rasă de lămâie și de portocală, stafidele și amestecă bine.

Într-un alt bol, bate ouăle cu laptele călduț, untul topit și esența de vanilie.

Adaugă amestecul lichid peste amestecul de făină și combină totul bine cu o lingură de lemn până când se formează un aluat moale.

Transferă aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și frământă timp de 10 minute, până când aluatul devine elastic și se dezlipește de mâini.

Pune aluatul înapoi în bol și acoperă cu un prosop curat. Lasă aluatul să crească timp de aproximativ o oră într-un loc cald. Unge o formă de copt cu unt și presară cu făină.

După ce aluatul a crescut, transferă-l înapoi pe suprafața de lucru și frământă-l încă o dată timp de 5 minute. Împarte aluatul în două bucăți egale și formează un disc.

Pune discul în formă de copt, apoi umple cu brânză de vaci. Din cealaltă jumătate de aluat, formează o coroniță împletită pe care să o pui împrejur. Apoi, tot din aluat, formează două benzi împletită și formează o cruce peste umplutura de brânză.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Bate un ou și unge pască cu el.

Coace pasca timp de 35-40 de minute sau până când se rumenește frumos.

Lasă pasca să se răcească înainte de a o tăia și de a o servi.

Pasca traditionala

Pască fără aluat

Pasca fără aluat este la fel de bună ca cea tradițională. Se face cu ouă întregi, astfel încât totul să poată sta în formă fără o bază de aluat. Este delicioasă și ar trebui să o încerci. Rețeta e chiar mai ușoară decât pentru pasca tradițională, pentru că nu mai trebuie să frămânți nimic.

Ingrediente pentru pasca fără aluat

500g brânză de vaci
200g smântână grasă
200g zahăr
8 ouă (6 ouă întregi și 2 albușuri separate)
1 plic de zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie și o portocală
100g stafide
50g unt topit și răcit
1 linguriță de esență de vanilie
Puțin unt pentru a unge forma

Mod de preparare:

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge o formă de copt cu unt.

Într-un bol mare, amestecă brânza de vaci cu smântâna, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și de portocală, esența de vanilie, stafidele și untul topit.

Adaugă 6 ouă și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine combinate.

Bate cele 2 albușuri separate până când nu mai curg din bol. Adaugă-le în compoziția de brânză și amestecă ușor până când sunt bine încorporate.

Toarnă compoziția în forma de copt și nivelează suprafața cu o spatulă.

Coace pasca timp de aproximativ o oră sau până când este coaptă și a prins o crustă aurie. Poți verifica cu o scobitoare – dacă iese curată, pasca este gata.

Lasă să se răcească timp de cel puțin o oră înainte de a o tăia și de a o servi.

Retete de pasca

Pască cu brânză dulce

Un aluat pufos și dulce și o umplutură aromată de brânză dulce este desertul perfect pentru masa de Paște. Pasca cu brânză dulce este rețeta pe care mulți o fac de Înviere.

Ingrediente pentru pasca cu brânză dulce

300 g făină
2 gălbenușuri
40 g zahăr
180 ml lapte
60 g unt
12 g drojdie proaspătă
Zahăr vanilat
Coaja rasă de la jumătate de lămâie
Pentru umplutură:
300 g brânză dulce de vaci
50 g smântână
3 ouă
100 g stafide
100 g zahăr
Coaja rasă de lămâie
100 g stafide
30 g griș

Activează drojdia sfărâmând-o și adăugând puțin lapte călduț. Când face bule al suprafață, adaugă restul de lapte, zahărul, gălbenușurile și coaja rasă de lămâie.

Amestecă totul bine și adaugă jumătate din cantitatea de făină. Pune și un praf de sare. Adaugă apoi untul la temperatura camerei și restul de făină. Frământă aluatul până când nu se mai lipește de mâini.

Lasă aluatul la dospit până se dublează în volum, aproximativ o oră. Umplutura se face punând brânza scursă, smântâna, zahărul, ouăle, coaja rasă de lămâie, stafidele și grișul. Se amestecă totul bine și se lasă deoparte până aluatul de pască va crește. Brânza dulce de vaci este ideală pentru această rețetă. Poți adăuga esență de vanilie, de rom sau de portocală în umplutură.

Când aluatul a crescut, împarte-l în trei părți egale. Prima parte întinde-o sub formă de disc și pune-l în tavă.

Apoi formează două șnururi lungi pe care să le răsucești ca să formeze o bordul.

Din a treia parte de aluat, formează crucea împletită care va veni peste pască.

Pune totul la copt și unge cu puțin ou bătut. Când s-a rumenit, scoate pasca și las-o la răcit.

Retete de pasca

Pască cu brânză sărată

Această pască cu brânză sărată este perfectă pentru a fi așezată pe masă odată cu aperitivele de Paște. Poate înlocui perfect pâinea și este delicioasă cu o varietate de salate.

Ingrediente pentru a face pască cu brânză sărată

500 g făină
1 linguriță de sare
25 g drojdie proaspătă
Apă călduță
Pentru umplutură:
300 g brânză de oaie
170 g cremă de brânză
5 linguri de smântână
2 ouă

Prima oară se prepară maiaua. Drojdia se sfărâmă și se amestecă cu puțină apă călduță și cu câteva linguri de făină. Se lasă la crescut, apoi se toarnă peste făina cernută. Se frământă un aluat moale, dar ne lipicios.

Se acoperă totul și se lasă la dospit. Pentru umplutură, se amestecă toate ingredientele și adaugă puțină sare și piper, dacă este nevoie.

Aluatul se întinde în funcție de forma folosită. Dacă folosești o formă rotundă, întinde un disc mare și așează în tavă. Se pune umplutura, se nivelează bine, apoi marginile aluatului se aduc peste. Dacă ți-a rămas exces îl poți tăia și poți forma o cruce ca să o pui deasupra aluatului.

Se unge totul cu un ou bătut și se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru 40-45 de minute.

Când pasca este rumenită și ai scos-o din cuptor, se unge cu o pensulă și apă rece pe margini, ca aluatul să nu rămână tare. Se acoperă pasca cu un prosop de bucătărie și când se răcește e gata de servit.

Retete de pasca

Pască cu ciocolată

Un deliciu pentru cei mici și cei mari, deopotrivă, pasca cu ciocolată este un desert reinterpretat, dar care a căpătat o popularitate deosebită.

Aluatul rămâne același, dar compoziția se schimbă. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente pentru pasca cu ciocolată

500g făină
100g unt
50g drojdie proaspătă
200ml lapte călduț
2 ouă
50g zahăr
1 linguriță de sare
Pentru umplutură:
250 g ciocolată neagră
250 g smântână
250 g unt
8 gălbenușuri
150 g zahăr
30 g amidon

Încălzește puțin laptele, apoi adăuga drojdia și amestecă până când se dizolvă. Lasă deoparte pentru ca drojdia să se activeze.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și zahărul, apoi adaugă untul la temperatura camerei și amestecă bine. Adaugă ouăle și laptele cu drojdia, apoi frământă bine până când obții un aluat moale și elastic.

Întinde aluatul cu un sucitor și așează-l într-o tavă rotundă. Taie surplusul, astfel încât să rămână cam un centimetru în afara formei.

Pentru umplutură, pune smântâna și ciocolata alături de unt pe foc, la topit. Adaugă zahărul și gălbenușurile și amestecă bine. Adaugă apoi amidonul. Toarnă crema în forma de aluat și rulează marginile spre interior. Din aluatul rămas poți face forme pe deasupra.

Se lasă pasca în tavă la crescut, apoi se ung marginile cu un ou bătut. Se bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.

După ce se scoate, se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune în frigider pentru măcar o oră, astfel încât crema să se întărească.

Retete de pasca

Pască cu smântână

O pască ușor de făcut, puțin mai umedă decât cea tradițională și cu un gust puțin acrișor, care merge de minune cu dulceața brânzei. Dacă nu îți plac stafidele, poți folosi merișoare uscate sau orice alte fructe confiate dorești.

Ingrediente pentru pasca cu smântână:

300 g făină
15 g drojdie proaspătă
70 g zahăr
150 ml lapte cald
1 esență de rom
Coaja rasă de la jumătate de lămâie
2 gălbenușuri
Sare
50 g unt topit
1 linguriță de ulei
Pentru umplutură:
350 g smântână grasă
120 g zahăr
Coaja rasă de lămâie
1 esență de vanilie
30 g amidon
100 g stafide
3 ouă întregi

Se cerne făina într-un castron mare și în mijloc se face o gaură, unde se pune drojdie, puțin zahăr și lapte călduț. Se lasă la activat drojdia, apoi se adaugă restul de zahăr, lapte, arome, coaja de lămâie, gălbenușuri și sare.

Se frământă câteva minute, apoi se adaugă untul topit și uleiul.

Se mai frământă puțin până obții un aluat neted și elastic. Se acoperă și se lasă la crescut cam o oră.

Pentru umplutură, se pune smântâna, zahărul, sare, vanilie și coaja rasă de lămâie. Se adaugă și amidonul și se amestecă bine. Se adaugă ouăle întregi și se amestecă. Pune și stafidele și lasă deoparte.

Întinde aluatul în trei bucăți. Una dintre ele trebuie să fie cea mai mare, apoi una mijlocie și partea a treia din care să faci bordurile și crucea.

Poți folosi un cântar pentru această parte. Formează un disc din partea cea mai mare de aluat și pune-l pe fundul unei forme. Acoperă și pereții. Cealaltă parte se întinde în două șnururi pe care apoi le împletești pentru bordură.

Se pune în tavă lipind-o de margini și se toarnă umplutura. Crucea din aluat se pune abia după ce umplutura s-a întărit puțin și poate sta deasupra.

Pasca se unge cu ouă și se bagă la cuptor. Când umplutura s-a stabilizat, se pune și crucea și se mai lasă până ce pasca este rumenă și gătită complet.

Pasca cu smantana

Pască poloneză

Pasca poloneză este un desert decadent. Seamănă foarte puțin cu pasca noastră tradițională. Chiar dacă are brânză, pasca poloneză aduce mai mult cu un cheesecake. În plus, are o glazură de ciocolată deasupra și este o prăjitură pe placul tuturor.

Ingrediente pentru pasca poloneză:

150 g faină
75 g zahăr pudră
1 ou
100 g unt
150 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
Pentru umplutură:
500 g brânză de vaci
2 ouă
150 g zahar
2 plicuri zahăr vanilat,
1 lingura făină
100 g stafide
Glazura:
3 linguri apă
4 linguri zahăr
3 linguri cacao
1 lingura unt

Dacă ai un mixer, acesta este momentul perfect să îl utilizezi. Bate împreună oul cu zahărul, apoi adaugă untul. Amestecă făina cu cacao, zahăr vanilat și praful de copt. Se adaugă laptele în amestecul de ou și apoi se pun ingredientele uscate.

Tapetează o formă de copt și pune cam trei sferturi din aluat. Coace totul la 180 de grade timp de 10 minute. Umplutura se face amestecând brânza de vaci cu zahărul, zahărul vanilat și ouăle. Adaugă făina și stafidele și amestecă bine. Pune umplutura peste aluat și nivelează totul.

Scoate forma din cuptor și las-o la răcit. Când s-a răcit, scoate pasca din forma și toarnă glazura. Aceasta se face amestecând toate ingredientele împreună pe foc.

Retete de pasca

Pască cu ciocolată și mascarpone

O altă rețetă de pască delicioasă este cea cu ciocolată și mascarpone. Este pasca pe care copiii o adoră, iar adulții o vor aștepta cu entuziasm după masa de Paște.

Ingrediente pentru pasca cu ciocolată și mascarpone:

300 g biscuiți de orice fel
50 g ciocolată cu lapte
75 g unt cu 82% grăsime
Pentru crema de brânză:
750 g mascarpone
400 g smântână cu 20 % grăsime
200 g unt gras
6 ouă
200 g făină
5 g praf de copt
200 g zahăr
coaja și sucul de la o lămâie
Esență de vanilie
1 praf de sare
Pentru glazură:
100 g ciocolată neagră
100 g ciocolată cu lapte
175 g smântână lichidă
20 g unt

Tapetează o formă de copt cu unt. Pune biscuiți într-un robot de bucătărie și sfărâmă-i foarte bine. Topește untul și ciocolata pe baie de aburi și adaugă peste biscuiți mărunțiți.

Amestecă totul bine și întinde aluatul rezultat la baza formei de copt. Nivelează bine și treci la pregătirea umpluturii.

Topește untul într-o cratiță și lasă-l puțin să se răcorească. Separă ouăle și amestecă gălbenușurile cu puțină sare. Într-un alt bol, mixează bine albușurile cu un praf de sare și apoi adaugă zahărul treptat. Pune și zeama de lămâie. Amestecă gălbenușurile cu untul topit, adaugă smântâna, coaja de lămâie, esența de vanilie și mascarpone.

Cerne făina cu praful de copt și pune-le în compoziția obținută mai sus. Adaugă treptat albușurile și amestecă ușor compoziția. Pune totul în tavă și dă la copt pentru 40 de minute la 180 de grade.

Retete de pasca

Când pasca s-a răcit, poți face glazura. Într-o cratiță mică, pune smântâna lichidă, dar nu o fierbe. Oprește focul și adaugă cele două tipuri de ciocolată mărunțită. Adaugă și untul și amestecă bine. Scoate pasca din formă și toarnă glazura peste ea.

Orice rețetă de pască ai alege, asigură-te că folosești ingrediente de calitate și nu uita să pui un praf de sare și un strop de dragoste în tot ce faci.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Doi tineri s-au căsătorit în avion. Au câștigat un concurs și au primit o vacanță de trei zile în Madrid
Doi tineri s-au căsătorit în avion. Au câștigat un concurs și au primit o vacanță de trei zile în Madrid

Un eveniment inedit a avut loc recent la bordul unui avion care circula pe ruta Milano – Madrid.  

Angajatul unei companii aeriene, arestat în cazul unui jaf de 22 milioane de dolari. Cum ar fi fost furat aurul
Angajatul unei companii aeriene, arestat în cazul unui jaf de 22 milioane de dolari. Cum ar fi fost furat aurul

Șase persoane au fost arestate în cazul unui jaf de milioane de dolari care a avut loc în 2023 pe Aeroportul Internațional Pearson din Toronto, a anunțat miercuri poliția din Canada și SUA.

 

Domeniul în care e mare nevoie de angajați. „Cu cât ajungi mai sus și salariul probabil va fi mai sus”
Domeniul în care e mare nevoie de angajați. „Cu cât ajungi mai sus și salariul probabil va fi mai sus”

Este mare nevoie de oameni în domeniul ospitalier, recunosc managerii marilor lanțuri hoteliere. Angajatorii încearcă să îi atragă pe tineri cu salarii competitive, iar unii dau semne că ar prefera să rămână acasă.  

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.