Răspunsul Arhiepiscopului Sucevei către un tânăr „smintit” că li se dă voie în biserică femeilor la menstruație
Rânduielile bisericești care pot părea complet învechite în epoca modernistă l-au preocupat pe un credincios de 28 de ani, „smintit” pentru că li se permite accesul în biserică femeilor care sunt în perioada menstruației.
Bărbatul a cerut lămuriri printr-o scrisoare adresată Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, iar răspunsul este ceea ce am putea numi unul „diplomatic”.
Femeilor le este îngăduit accesul în biserică la spovedanie, chiar dacă sunt în perioada delicată a lunii iar asta contravine îndreptarului la spovedanie, a semnalat într-o scrisoare un credincios de 28 de ani, scrisoare care a fost trimisă Înaltpreasfinţitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, relatează Adevărul. Tânărul era contrariat de acestă practică într-o mânăstire din Bucovina și cerea clarificări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Şi o altă nelămurire este de ce se îngăduie în aceasta mănăstire să se intre în biserică, ca femeie, ca soră sau monahie, când eşti în perioada lunară, când în îndreptarul de spovedanie este trecut ca păcat ca femeia să intre în biserică când nu este curată? Iertaţi îndrăzneala, dar aş vrea să ştiu dacă este corect, firesc. Eu am stat aproape două săptămâni acolo şi m-am cam smintit de aceste lucruri. Până la vârsta de 28 de ani nu am făcut niciodată lucrurile acestea şi nici nu am întâlnit în alt locaş din ţară”, a întrebat tânărul.
ÎPS Calinic i-a răspuns tânărului, iar dialogul a fost publicat pe site-ul oficial al instituţiei bisericeşti, la rubrica „Răspunsul ierarhului”. „Cât despre persoanele de gen feminin, care intră în biserică în perioada metroragiei, şi aceasta ţine tot de îngăduinţa duhovnicului în urma cercetării duhovniceşti. Ce ar fi însemnat ca femeia menţionată în Sfintele Evanghelii, având o astfel de suferinţă de 12 ani, să nu fi intrat în templu sau în sinagogă atât de mult timp? Nu L-ar mai fi întâlnit pe Mântuitorul, Care a şi vindecat-o! Deşi sunt pentru respectarea Canoanelor şi a bunelor rânduieli statornicite de tradiţia Bisericii, totuşi este bine să-i lăsăm pe duhovnici să-şi facă treaba cum ştiu ei mai bine şi în funcţie de suferinţele fiecărui ucenic de ai lor. Sărbători binecuvântate!”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spovedanie, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,
Dată publicare:
30-12-2021 16:06