Raport: Românii achită cu cardul printre cele mai multe bilete de transport în comun din Europa
Românii achită cu cardul printre cele mai multe bilete de transport în comun din Europa. Suntem pe locul trei, după Marea Britanie și Polonia, iar pandemia a accentuat nevoia de a cumpăra tichete fără să mai stăm la coadă.
Luna trecută, numărul de tranzacții din autobuze sau tramvaie a fost mai mare de trei ori față de acceași lună a anului trecut.
22,4 milioane de plăți cu cardul s-au făcut în ultimii trei ani, în mijloacele de transport în comun din România, potrivit instituţiei bancare care a implementat sistemul în România.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Timişoara este printre primele oraşe unde a fost posibilă plată cu cardul în autobuze şi tramvaie.
Tânără: ”De exemplu, dacă mă grăbesc, trebuie să prind autobuzul, nu mai trebuie să stau la coadă la ghişeu, mă duc şi îl iau direct din autobuz".
Anul trecut, în Timişoara au fost achitate în acest mod peste un milion de bilete.
Nicu Bitea, directorul STP Timişoara: "Un procent de 31% din numărul total de bilete vândute au fost achiziţionate prin intermediul POS-ului."
Şi la Cluj-Napoca s-au vândut luna trecută peste un milion de bilete prin mijloace electronice, o creştere cu 28 la sută faţă de noiembrie, anul trecut.
Tânăr: "Risc să pierd autobuzul dacă stau să pierd timpul să cumpăr de la aparat. Şi mai uşor cumpăr dinăuntru. Decât să stau să introduc acolo PIN-ul la card sau să fac alte chestiuni la aparat".
Compania de Transport Public Cluj-Napoca şi Metrorex se află în top 10 companii de transport public din Europa la venituri din plăți digitale.
Liviu Neag, director general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca: "Peste 90 la sută din vânzarea de legitimaţii pentru călătorie din municipiul nostru se realizează în sistem digital, adică cu aceste sisteme electronice de plată. În top, în ce priveşte aceste vânzări, se găseşte POS-ul, apoi sistemul de ticketing şi foarte bine se vând prin SMS".
Potrivit unei companii de tehnologii de plată, România este pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte tranzacţiile în mijloacele de transport în comun. Suntem înaintea Italiei şi a Franţei, semn că ne-am schimbat comportamentui de plată, cel puţin în mediul urban.
Elena Ungureanu, country manager VISA: "Practic, înaintea ţării noastre se afla Marea Britanie şi Polonia, tari care sunt evident, din punct de vedere al mărimii, sunt mai mari decât în România. După România, urmează iarăşi două ţări mari, dar la mare distanţă. Acestea sunt Italia şi Franţa".
La nivel naţional, 15 oraşe din România permit plata cu cardul a biletelor în autobuz sau tramvai.