Protest în Oradea, din cauza defrișărilor de pe malul Crișului. „Se igienizează cu drujba”
Protest spontan al activiștilor de mediu din Oradea, după ce au văzut pe reţelele de socializare că se taie mai mulţi copaci de pe malul Crişului Repede.
Ecologiştii se plâng că sunt defrişaţi copaci sănătoşi, în condiţiile în care acea zonă din oraş era printre ultimele unde se mai putea sta la umbră pe malul apei, în zilele caniculare.
Mai mulţi activişti pentru mediu şi-au dat întâlnire pe podul din apropierea primăriei din Oradea şi au manifestat împotriva defrişărilor din ultimul timp.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Orlando Balaş, organizator protest: „Scopul acestui protest este să dăm o reacţie la defrişările care continuă de 12 ani în Oradea. Şi zilele acestea s-a curăţat malul Crișului de resturi, dar şi de arbori vii, arbori verzi, care au fost tăiaţi sub pretextul că ar fi uscaţi."
Ecologiştii se plâng că arborii de pe malul Crișului au fost tăiaţi pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, sau pentru construirea unor restaurante.
Protestatară: „A fost singurul loc, în Oradea, rămas cu verdeaţă, unde puteam să ieşim vara, în canicula."
Florin Budea, activist de mediu: „Pe Crișul Repede se fac igienizări cu drujba, cu buldozerul. Cu cablul de oţel s-au smus copacii din albia râului. Mi se pare că e inacceptabil să se întâmple chestiile astea."
Valentin Leucuta, activist de mediu: „Sunt firme care apar peste noapte şi iau bani de la buget să taie arborii. Este ceva incredibil, să iei bani ca să tai arbori verzi."
Pe de altă parte, autorităţile spun că protestul activiştilor nu a fost justificat.
Florin Birta - viceprimar Oradea: „Administraţia Bazinala Ape Crișuri a igienizat malul Crisului, într-adevăr, curăţind malul Crisului de trunchiurile copacilor căzuţi. Noi, ca şi primărie, nu ne ascundem şi nu ne-am ascuns niciodată dacă, pentru o investiţie avem nevoie să tăiem nişte arbori, tăiem arborii care sunt necesari."
Activiştii spun că vor organiza şi pe viitor astfel de manifestaţii, dacă va fi nevoie.