Produsele vegetale ce înlocuiesc lactatele, la mare căutare printre români. Ce părere au medicii despre ele

Dată publicare: 24-06-2021 19:31
Dată actualizare: 24-06-2021 20:03


Produsele vegetale care înlocuiesc lactatele sunt tot mai căutate, iar sortimentele se înmulțesc. Găsim iaurturi, brânzeturi și băuturi din soia, caju, migdale și orez.

Magazinele au rafturi întregi pentru ele. În același timp, nutriționiștii ne spun să avem grijă, pentru că unele produse, nu au vitaminele necesare organismului, ori conțin prea multe grăsimi.

Andrei Roşu a renunţat în urmă cu 10 ani la produsele de origine animale. Pentru că îi plăceau mult lactatele a început să le reinterpreteze.

Andrei Roșu: "Am început să vând aceste produse pentru că au început să ceară prietenii, rudele, colegii şi m-am gândit că ar fi păcat să nu ajungă şi în super marketuri. Trebuie găsită formula optimă pentru a-l face să reziste la raft. Dacă îţi prepari acasă şi nu-l mănânci în acelaşi timp, se strică. Am încercat diverse formule cu culturi active şi reuşesc să reziste la raft 15 chiar 30 de zile."

În aproape 6 luni a ajuns să vândă produsele în peste 100 de magazine. Iar acesc domeniu este în plină dezvoltare.

Alexandra Corbu, Asociaţia Veganilor: "Sunt în România deja la nivelul zecilor producători de lactate vegetale pe bază de caju. Avem acum sortimente precum brânză cu mucegai, sau producători de caşcaval vegetal. Din păcate încă sunt mai scumpe produsele vegetale. Sunt convinsă că în jumătate de an dacă vom avea aceeaşi discuţie lucrurile ar arăta şi mai bine, pentru ca acesta este trendul. Fiind consumul mai mare, preţurile vor scădea."

Medicii recomandă aceste produse şi pacienţilor cu diferite afecţiuni, cum ar fi alergii la lactoză sau colestorul mărit.

Băuturile pe bază de migdale, soia sau cocos au un număr scăzut de calorii, în comparaţie cu laptele, pentru că sunt diluate cu apă, spun medicii nutriţionişti. De exemplu, un pahar de băutură pe bază de migdale are, în medie, 55 de calorii. În timp ce 100 de grame de migdale conţine 600 de calorii. Din aceste băuturi lipsesc însă vitaminele de care avem atâta nevoie.

Mihaela Bilic, medic nutriţionist: "Nu este recomandat copiilor, majoritatea acestor sucuri vegetale au un adaos de calciu, însă faptul că nu este asociat cu fosforul şi nu are prezenta vitaminei A şi D, care să şi fixeze calciul, el este inutil. Noi în momentul în care consumăm branzaturi sau unt vegetal, acolo este un aport de margarină şi atunci acet aport mare de grăsimi vegetale ne afectează organismul, creşte riscul de boli cardiovasculare. Când ne hotărâm să fin vegetarieni, ar fi bine să găsim produsele vegetale acelea pe care le-a făcut natura şi să nu încercăm să înlocuim untul cu altceva.”

Între 2019 şi 2020 a existat o creştere cu 50% a vânzărilor de produse alternative vegetale la lactate, iar vânzările în România au însumat 14 milioane de euro.

Tags: lactate, vegetal,


VIDEO PROTVPLUS.RO