Problemele pe care le au câinii cu nasul turtit, precum mopsul sau buldogul francez. Decizia autorităților olandeze
Olandezii adoră câinii cu nasul turtit, cum este Mopsul. Cererea este atât de mare, încât crescătorii sunt dispuși să încalce legea, doar ca să-i mulțumescă pe clienți.
De anul trecut, autoritățile din Țările de Jos au interzis înmulțirea unor rase obținute prin mutații genetice. Puțini respectă, însă, reglementarea, chiar dacă aceste animale pot avea probleme grave de sănătate.
Deși sunt foarte iubiţi şi drăgălași, câinii din rasele Mops sau Buldog Francez nu duc o viață ușoară. Din cauza nasului lor turtit, suferă de probleme respiratorii.
Reporter: „Aveți acel câine dinainte (să intre în vigoare legea)?”.
Femeie: „Da, dinainte”.
Reporter: „Și îl veți lăsa doar pe celălalt să se reproducă?”.
Femeie: „Desigur”.
Reporter: „De ce ați ales să faceți asta?”.
Femeie: „În primul rând pentru că așa cere legea. Apoi, în trecut, am văzut câte probleme de sănătate au acești câini și ajungeam adesea la veterinar”.
Problema este că puțini stăpâni sau crescători gândesc așa.
Geert Curtain, reporter RTL: „Acesta este născut în aprilie, anul acesta, acesta este născut în luna mai a acestui an. Și acest câine a fost pus în vânzare chiar la sfârșitul lunii septembrie. O căutare rapidă realizată de redacția noastră a dus imediat la canise clandestine care încă oferă câini din rase scoase în afara legii”.
Investigația jurnaliștilor arată că iliegalitățile au loc chiar sub nasul autorităților și, în unele cazuri, cu complicitatea acestora.
Paul Mandigers, Societatea Regală Olandeză pentru Medicină Veterinară: „Încă se mai eliberează pedigree pentru câinii care nu îndeplinesc anumite criterii. Adică, pur și simplu, cei responsabili (de autorizarea rasei) încalcă legea”.
Între timp, iubitorii și organizațiile pentru protecția animalelor luptă pentru implementarea corectă a legii. Cer autorităților să le interzică olandezilor să își cumpere câini din rasele Mops sau Buldog francez din alte țări.
Kelly Kessen, veterinar la Dier&Recht: „Cea mai mare problemă este că aceste animale încă mai au voie să fie comercializate. Așa că sunt aduse din străinătate. Cumpărarea, vânzarea și deținerea lor vor fi, de asemenea, interzise și astfel putem împiedica introducerea acestor câini în Olanda”.