Povestea lui Felipe, băiețelul care a murit în căutarea „visului american”
Statele Unite urmează să revizuiască modul în care se ocupă de migranții ilegali după ce un băiat și o fată, ambii din Guatemala, au murit în custodia SUA în decembrie.
Moartea celor doi minori din Guatemala aflaţi în custodia autorităţilor americane, o fetiţă de şapte ani şi un băiat de opt ani, după ce intraseră pe teritoriul SUA a provocat indignare şi emoţie în ţară şi în lumea întreagă.
Guatemala a cerut "autorităţilor americane o anchetă transparentă şi serioasă a acestui dosar". De asemenea pe Twitter, Donald Trump a mai afirmat că ambii copii "erau foarte bolnavi înainte de a fi predaţi gărzii de frontieră". El a mai susţinut că tatăl fetiţei "nu îi mai dăduse apă de câteva zile", în timp ce mai multe media citând familia acesteia au afirmat contrariul.
Decesele acestora au coincis cu o creștere a numărului de familii de tineri migranți reținuți la graniță. Mulți dintre ei provin din Guatemala, scrie BBC.
Felipe Gomez Alonzo, un copil de 8 ani, a murit în custodia autorităților americane, după ce s-a îmbolnăvit. Tatăl său a decis să plece împreună în SUA pentru a munci și a trimite bani familiei din satul sărăcit din Guatemala.
Catarina, mama copilului, a declarat că este „în șoc și că nu se aștepta ca fiul său să se întoarcă acasă decedat”. Și singurul profesor din sat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la fenomenul migrației. Pedro a declarat că cei mai mulți dintre elevii săi au plecat in decembrie 2018, în ciuda avertismentelor sale: „Părinții nu învață și continuă să-și ia și copiii în State. 12 elevi au părăsit deja școala din cauza acestui fenomen”.
Donald Trump a făcut din linia dură împotriva imigraţiei ilegale unul din reperele preşedinţiei sale.
Miliardarul republican a promis că va ridica un zid la frontiera cu Mexicul, unde a desfăşurat recent mii de soldaţi americani pentru a anticipa sosirea "caravanelor" de migranţi care provin din America centrală.
Peste 2.300 de minori au fost separaţi de familiile lor între 5 mai şi 9 iunie în numele "toleranţei zero" pentru imigraţia ilegală decretate de administraţia Trump.
Indignarea a fost atât de mare în SUA şi în lume că preşedintele a fost nevoit să revizuiască măsura, interzicând prin decret separarea sistematică a familiilor, notează AFP