Povestea mamelor care „caută morții” și cazurile bizare cu care se confruntă
Peste 37 000 de persoane au fost declarate dispărute în Mexic începând cu 2006, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului. Mulți au dispărut fără urmă, iar rudele și-au pierdut orice șansă că îi vor mai regăsi.
Mirna Nereyda Medina, o profesoară pensionată din regiunea de nord a Mexicului, a decis să facă dreptate în acest ca și a luat cazul în propriile mâini. Femeia a înființat grupul numit Căutătorii din El Fuerte, în iulie 2014, după ce fiul său Roberto a dispărut în satul cu același nume din nordul Mexicului, scrie BBC
Roberto vindea CD-uri la o benzinărie la intrarea în sat. Potrivit martorilor oculari, pe 14 iulie 2014, un camion s-a oprit lângă stația de alimentare, iar mai mulți bărbați i-au ordonat lui Roberto să urce în mașină. Nu a mai fost văzut niciodată.
Cazul Mirnei nu e neobișnuit. În Sinaloa, 2700 de persoane au fost declarate dispărute, iar acestea sunt doar cazurile în care rudele au depus o plângere oficială la poliție.
Miriam Reyes își caută fostul soț care a dispărut din 2015. "Fiul meu are nevoie de un tată, sau cel puțin corpul lui să-l îngroape", spune ea.
Instrumentele lor sunt simple. Lopeți și târnăcoape, iar uneori, un camion le duce de la un mormânt comun la altul – locurile în care femeile îi caută pe cei dispăruți. Căutătoarele primesc informații de la localnici; un fermier al cărui plug a lovit un craniu sau un altul a cărui bovină a descoperit un schelet.
Juana Escalante îl caută pe fiul său de 28 de ani, Adrián, despre care crede că a fost răpit. "În cinci minute mi-au distrus viața", spune ea.
În Sinaloa, statul al cărui nume amintește de infamul cartel de droguri Sinaloa, răpirile nu sunt neobișnuite.
Oamenii despre care se crede că au bani sunt răpiți pentru răscumpărare. Tinerii sunt uneori recrutați forțat să se alăture bandelor criminale. Sau sunt uciși pentru apartenența la o bandă rivală. Femeile tinere sunt răpite pentru a fi traficate.
În majoritatea cazurilor, familia nu va afla niciodată ce s-a întâmplat cu cei care au dispărut.
Membrele grupului de căutători vor să schimbe acest lucru. Din 2014, au găsit și au ajutat la identificarea la mai mult de 200 de cadavre.
Când găsesc rămășițele, le trimit pentru testarea ADN. Dacă este vorba despre unul dintre cele peste 700 de persoane dispărute din evidențele lor, acestea informează rudele ș autoritățile.
Până acum au reușit să identifice aproximativ jumătate din rămășițele pe care le-au descoperit.
Metodele folosite de femei pentru a căuta rămășițele sunt de bază. Ei folosesc lopeți pentru a săpa, pe care apoi îi înghit pentru a detecta dacă există un miros de descompunere.
În cazul Mirnei, i-a luat nu mai puțin de trei ani pentru a-și găsi fiul. Pe 14 iulie 2017, la trei ani de la dispariția sa, femeia i-a descoperit trupul într-o regiune montană îndepărtată, unde fiul ei fusese îngropat într-un mormânt superficial.
Fragmentele osoase pe care le-au scos cu grijă, mai târziu au fost identificate ca aparținând lui Roberto.
Grupul constă în principal din mame, dar și bărbații fac parte din el. Și Pancho a petrecut ultimii patru ani în căutarea fiului său dispărut. Și nu numai părinții sunt afectați. Persoanele dispărute lasă în urmă și copiii care cresc fără să știe ce s-a întâmplat cu părinții lor.