Porcul pentru Crăciun va fi mai scump anul acesta. Care sunt estimările fermierilor
Dacă vă doriți pentru Crăciun un porc românesc aflați că anul acesta îl veți găsi mai greu și mai scump. Fermierii n-au îngrășat prea mulți godaci, pentru că furajele costă mult, iar pesta porcină le-a adus mari necazuri.
Dacă anul trecut, kilogramul de carne "în viu" era 10-11 lei, acum va fi 13-14 lei. Și marii crescători au anunțat scumpiri de 25%.
În Halele Centrale din Ploieşti - unde crescătorii aduc carne proaspătă - galantarele stau mai mult goale. Clienţii îşi fac deja aprovizionarea pentru Crăciun, cu gândul că acum este mai ieftin.
Iulian Pena, Client: "Deja am început să facem aceste pregătiri pentru sărbători”.
Reporter: Carne aţi luat deja?
Client: Da.
Reporter: Şi o ţineţi la congelator?
Client: Da. Pentru un Crăciun de regulă investeam numai pentru mâncare în jur de 500 de lei acum cred că dublu am băgat deja.
Daniel Stanciu, Producător: "Pulpă, ceafă, spată, majoritatea o vor tocată ca să aibă pentru cârnaţi, pentru sarmale. Au început să ia deja pentru piftie. Carnea în momentul de față se va ridica cu 20,25 la sută cel puţin cred".
La Pietroşani, în Prahova, mai toţi gospodarii aveau, în anii trecuţi, câţiva porci de vânzare. Acum, abia mai găseşti câte unul.
Crescător de porci: "Depinde dacă se ţine cont în funcţie şi de piaţă cum merge. Tre să ai cereale, să ai grijă de el, curăţenie, vaccinat."
Iar cei care totuşi bat palma şi cumpără porc de la ţărani, trebuie să anunţe, în prealabil, medicul veterinar.
Marii producători de carne se plâng de concurenţa mărfii din import. Trei sferturi din necesarul de consum al romanilor vin din alte ţări.
Adrian Balaban, Asociaţia Producătorilor de Carne Brașov: "Evoluţia numărului de exemplare sacrificate în abatoare este cred cea mai mică din ultimii 10, dacă nu 15 ani de zile”.
Timotei Mocan, Crescător de porci: ”Foarte mulţi au sunat, s-au interesat. Cum de am crescut preţul. Încerc să le explic frumos. Unii înţeleg, unii nu, dar îşi dau seama şi ei că toate se scumpesc".
Preţul furajelor, al energiei, al forţei de muncă, la care se adaugă ameninţarea pestei porcine, sunt motivele invocate de fermieri pentru scumpirea cărnii de porc.