Piața animalelor exotice scapă de sub control. Garda de mediu s-a sesizat după ce doi pitoni au fost abandonați în Oradea
Piața neagră a animalelor exotice - în special a celor periculoase - pare să scape sub control.
Aceste animale, odată abandonate, pot deveni agresive sau pot transmite boli.
Recent, doi pitoni regali vii au fost găsiți abandonați lângă un tomberon din Oradea, intre blocuri.
Comisarii Gărzii de Mediu din Bihor l-au găsit pe fostul proprietar, dar legea ambiguă îi încurcă atunci când vine vorba să ia măsuri împotriva lui.
Cei doi șerpi au fost găsiți într-o zonă din Oradea pe unde trec foarte mulţi oameni.
Femeie: „E foarte periculos și se vede că sunt inconștiente. Bine că duc un câine în casă, dar șerpi și... Mâine ducem urs și toate felurile de animale.”
Femeie: „Nu mi se pare chiar un animal de companie, piton și... Chiar vorbeam cu copiii că, dacă scăpau, probabil erau periculoși.”
Tânărul care a lăsat șerpii intre blocuri, lângă tomberoane, a crezut că sunt morți.
Proprietarul pitonilor: „Există târguri de reptile prin Ungaria, sau crescători, am luat din Germania. În idee, ca și obiectiv, pot să zic că aveam, într-o zi, să pot deveni crescător. La fel ca și cu orice alt animal, da, orice poate fi un business. E ca orice altceva.”
Episodul cu pitonii a deschis un amplu subiect legat de neclaritatea legii privind deținerea și comercializare acestor animale exotice.
Monica Crișan, purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor: „Ținerea acestora în captivitate este reglementată doar pentru grădini publice zoologice, vivarii și terarii, care sunt autorizate conform legii. La această dată, nu sunt definite animalele periculoase, modul de deținere a acestora și modul de înmulțire. Precum și condițiile prin care acestea pot fi comercializate."
Şi proprietarii magazinelor de profil spun că piaţa neagră a animalelor exotice e în plină expansiune.
Dan Ștefan, proprietarul unui pet-shop: „Se practică prețuri undeva la jumătate față de cele din magazine. Ideea e că, într-un magazin se oferă o garanție, animalele sunt verificate de către un medic veterinar, și se ține evidență a noilor proprietari. Pe când, pe piața neagră, nu există nicio evidență.”
Aceste exemplare, care nu sunt luate în evidență, pot fi însă un adevărat pericol.
Alex Sârbu, medic veterinar ZOO Oradea: „Sunt diferite zoonoze, care pot să se transmită de la animale la oameni, care, neavând o trasabilitate, nu pot fi controlate.”
Comisarii Gărzii de Mediu din Bihor lucrează acum la un proiect de act normativ, care să stabilească foarte clar definirea speciilor periculoase, modul de vânzare și cum pot fi verificați proprietarii lor.