Peste 1.000 de persoane din 15 țări au reconstituit bătălia de la Austerlitz, una dintre marile victorii ale lui Napoleon
În fiecare iarnă, la începutul lunii decembrie, una dintre cele mai strălucite victorii ale împăratului francez Napoleon este pusă în scenă la Austerlitz, după un scenariu demn de Hollywood.
Peste o mie de participanți din 15 state, toți îmbrăcați în uniforme de epocă, s-au adunat și în acest an pe câmpul de luptă, pentru a reconstitui așa-numita "Bătălie a celor trei împărați".
Pe câmpul îmbibat de apă de la Austerlitz, la aproape 14 kilometri de orașul ceh Brno, o salvă de muschete anunță începutul bătăliei. Aproape o mie de pasionați iau parte la reconstituirea bătăliei din 1805, unde Napoleon a obținut în fața rușilor și austriecilor cea mai mare victorie a carierei sale militare. Pare o joacă, dar participanții iau totul în serios. Costumele lor sunt copii fidele ale uniformelor purtate în acea perioadă, iar tensiunea bătăliei puse în scenă în fiecare an este atât de mare, încât ar putea fi scena unui blockbuster de la Hollywood.
Josef Pelar, participant: "Unitatea noastră face parte din artileria rusă. Mai exact, e vorba despre compania de artilerie a maiorului Staden. Avem o imitație a unui tun și vin mereu cu plăcere aici pentru că e un grup minunat de oameni".
Pavel Rysavy, participant: "Participăm la acest eveniment pentru că ne face plăcere să organizăm acest spectacol pentru privitori. Noi facem parte din artileria austriacă".
În urmă cu mai bine de 200 de ani, pe câmpul de luptă au rămas aproape 25.000 de morți din ambele tabere. Spre deosebire de adevărata bătălie de la Austerlitz, acum, în 2022, nimeni nu a fost rănit. Evenimentul este considerat cel mai mare de acest fel din Europa. Iar organizatorii spun că nu încearcă să aducă un omagiu războiului, ci să comemoreze istoria.
Miroslav Jandora, organizator eveniment: "E interesant faptul că oameni din toată lumea, și avem din 15 țări acum, Statele Unite, Canada, Europa... participă la așa ceva. Cad de acord asupra scenariului, se adună aici, dorm pe unde apucă și contribuie la această reuniune prietenească pentru un eveniment istoric. Nu încercăm să îl glorificăm pe Napoleon, doar amintim de un eveniment care a modelat Europa vreme pentru mulți ani".
Într-adevăr, bătălia de la Austerlitz a avut efecte majore pentru Europa acelor vremuri. Sfântul Imperiu German a încetat să existe. Austria a fost nevoită să semneze un armistițiu la castelul Austerlitz și, în aceeași lună, un tratat de pace care a redesenat harta politică a Europei, cu Franța ca putere dominantă.