Pepenele de Dăbuleni ar putea deveni produs cu indicaţie geografică
Încă un produs românesc ar putea fi recunoscut la nivel european. Se fac demersuri ca pepenele de Dăbuleni să devină produs cu indicaţie geografică.
Asta înseamnă, printre altele, că avem toate şansele să-l găsim şi în magazinele din străinătate.
Cercetătorii de la Dăbuleni au comparat pepenele crescut la ei cu unul din Spania. Prima diferenţă ține de mărime: străinii cultiva pepeni mici, în timp ce ai noştri au şi 10 kg. A doua este legată de prospeţime. Un pepene cules de puţin timp va fi oricând mai gustos.
La Institutul de Cercetare din Dăbuleni sunt în prezent omologate trei soiuri: „De Dăbuleni”, „Dulcele de Dăbuleni” şi „Oltenia”.
Ştefan Nanu, director adjunct ştiinţific la Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Toate trei soiurile sunt adaptate, fiind create în aceste locuri. Au și o comportare foarte bună la boli. Fără a fi nevoie de tratamente în exces”.
Nicu Bileru, fermier: „Sunt crescuți la Dăbuleni pe pământ prietenos, nu ca prin Grecia, Turcia, în piatră. Aici e adevărat pământ și cu foarte puţine chimicale”.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că în cel mult doi ani pepenii de Dăbuleni vor intra în rândul produselor cu indicaţie geografică protejată.
George Catean, secretar de stat Ministerul Agriculturii: „Este un sistem care aduce în primul rând recunoaştere pentru calitatea produsului. În al doilea rând, aduce protecție pentru cel care primește această schemă de calitate”.
Aurelia Diaconu, director Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Zona noastră este una care produce foarte mult, aş spune că în anul 2019, conform unor date ale INSSE, s-a realizat o producție de 140 de mii de tone, ceea ce ar fi egalată la nivelul a cinci regiuni. De aceea este nevoie să identificăm pepenele de Dabuleni”.
Un alt soi tot mai căutat este cel fără seminţe.
Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău: „Avem un soi Dochita cu roşu, cu pulpa roşie, un soi fondant cu pulpa galbenă şi un pepene de iarnă Zefir, o specie nouă, aclimatizată”.
Tot aici cercetătorii lucrează la omologarea unor soiuri de pepene galben cu aromă de kiwi, ananas sau coniac.