Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să se unească în consorții administrative
Primul pas către reforma teritorială a României a fost făcut. Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să se unească în consorții administrative, ca să poată dezvolta proiecte comune și să ceară finanțări.
Legea trebuie promulgată de președintele țării.
Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege inițiat în septembrie de Guvern, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede alocări bugetare printr-un program special începând din 2024, dar unindu-se localitățile, pot atrage mai ușor și fonduri europene.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Oferă niște avantaje financiare acelor unități administrativ-teritoriale care, de bunăvoie, se asociază pentru a pune în comun că e vorba de servicii de transport public, că e vorba de un sistem educațional”.
Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor: „Pot genera proiecte mari, de anvergură, de interes județean regional, și astfel să atragem fonduri suplimentare din fondurile europene, pentru a creaa infrastructură, dezvoltare”.
Specialiștii susțin că prin aceste consorții, inclusiv comunele mici pot fuziona în viitor cu altele apropiate pentru scăderea costurilor.
Ovidiu Constantin Bunget, profesor de economie al Universității de Vest din Timișoara: „Fără nicio îndoială, într-o Europă Mare, vorbim de regula numerelor mari. Vor fi mai de dorit să fuzioneze cu o comună mai mare, care are mai multă putere, mai multă expertiză, mai multă capacitate de a atrage fonduri”.
Comunele și orașele se puteau asocia și în trecut, însă acum o pot face după reguli clare în care una dintre primării va fi liderul proiectului, iar celelalte vor contribui la dezvoltarea lui. Vor putea inclusiv detașa angajați care să lucreze pentru alte primării din interiorul consorțiului.
În urmă cu patru ani, județele Timiș, Cluj, Arad și Bihor s-au unit în alianța Vestului. Împreună au demarat lucrările la un drum expres între Arad și Oradea, care va fi gata în trei ani.