Părinții unei fete de 15 ani, care a murit din cauza cancerului, încearcă șă-și facă dreptate. Au dat în judecată DSP
Părinții unei copile de 15 ani, care și-a pierdut viața după o luptă cumplită cu cancerul, încearcă să învingă și acum, după moartea fiicei, sistemul greoi de tratare a bolilor peste hotare.
Au dat în judecată Direcția de Sănătate Publică Bacău și au câștigat pe fond, după ce, spun ei, au fost induși în eroare. Statul nu le-a decontat un tratament făcut din banii proprii deși, spun ei, aveau dreptul.
Decizia nu este definitivă, dar mama fetei e hotărâtă să meargă mai departe și să ceară inclusiv daune morale.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Ioana Andrada avea 15 ani când a fost diagnosticată cu un cancer agresiv, iar medicii i-au recomandat ședințe de protonterapie, un tratament care nu se face în România.
Părinții au apelat la ordinul 50, care spune că Ministerul Sănătății poate aproba trimiterea bolnavilor în străinătate, dacă afecțiunile nu pot fi tratate în țară.
Diana, mama Andradei: "Trebuia să facem toate demersurile cu statul, crezând că decontarea o vor suporta cei de la Casa de Sănătate Bacău, dar protonterapia nu era pe lista lor și ne-au sugerat să mergem la Direcția de Sănătate Publică, unde am depus dosarul în sine. Răspunsul Ministerului Sănătății a venit foarte târziu, undeva în martie, cu refuzul dosarului."
Între timp, tratamentul, care costă 28.000 de euro, s-a făcut din banii părinților, fără succes însă. Suma nu au fost decontată de autorități niciodată.
Remus Mândru, avocat: "Vorbim despre inducerea pacientului în eroare de către funcționarul din cadrul DSP, acesta comunicând că poate să facă orice cheltuieli în avans, urmând ca statul să deconteze. Legea spune că nu ai voie să angajezi cheltuielile respective fără validarea din partea Ministerului a costurilor respective."
Așadar, au decis să dea în judecată Direcția de Sănătate Publică Bacău.
Remus Mândru, avocat: "Am obținut o primă hotărâre prin care am obligat DSP la decontarea de cheltuieli. Urmează să facem apel pentru daune morale, pentru că instanța a ales că acestea nu sunt oportune. Nu spunem că există o cauzalitate directă între decesul pacientului și lipsa de eficiență a pacientului, însă este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l tragem și trebuie să înțelegem că autoritățile au ultimul cuvânt de spus.”
Potrivit Ministerului Sănătății, anul acesta, 92 de pacienți au primit aprobare pentru tratamente în străinătate.