Ce au început să facă mulți români plecați în străinătate. „E greu să faci trecerea asta directă”
Tot mai mulți părinți plecați la muncă peste granițe caută cursuri de limba română pentru copiii lor. Cei care se pregătesc să revină în țară se gândesc că astfel, cei mici se vor integra mai ușor în școlile de la noi.
Și centrele de meditații încep să primească solicitări de la românii care s-au întors deja. În Timiș, de pildă, numai în ultimele trei luni au fost depuse aproape 200 de cereri de echivalare a diplomelor, pentru elevi veniți din diaspora.
Caroline Hamaty, elevă: „N-am știut cum să vorbesc, n-am știut cum să înțeleg. Eu înțeleg româna, dar nu am știut să vorbesc, n-am știut gramatică sau vocabularul bine."
Carmen Hamaty, părinte: „E greu să faci trecerea asta directă, într-o lună, să te reinventezi”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul românilor care revin în țară crește de la an la an. Motivele, spun specialiștii, sunt, în general, fie economice, fie legate de instabilitatea politică a zonelor de unde conaționalii noștri se întorc. În multe cazuri, există și dorința părinților ca cei mici să nu-și uite rădăcinile.
În acest context, Ministerul Educației și cel de Externe au lansat un program prin care copiii din diaspora se pot înscrie la cursuri gratuite de limba română.
Daiana Cuibus, Institutul Limbii Române: „În ultimii 3 ani, cursul s-a deschis și pentru comunitățile școlare de români din Franța și din Germania. Există posibilitatea ca la un moment dat familia în întregul ei să se întoarcă în țară și atunci, desigur, integrarea în sistemul românesc este mai facilă."
Spania este țara cu cele mai multe școli incluse în program, urmată de Italia. În anul școlar anterior, aproximativ 4000 de elevi din peste 140 de școli și-au arătat dorința de a studia cultura și limba română, potrivit Ambasadei Române în Italia.
Adrian Pășcuță, sociolog: „S-ar putea ca sistemul de învățământ să fie la un moment dat forțat să devină puțin mai adaptabil și pentru a-i adapta pe acești copii”.
În ultimii doi ani, s-au înscris la școlile de stat aproape 20.000 de copii care s-au întors din străinătate împreună cu părinții.