Parcurile din București, uitate. Nu sunt bani nici anul acesta pentru refacerea lor: ”Niciodată n-a fost așa o mizerie”
Deși se instalează primăvara cu alaiul ei de flori, multe parcuri din București par abandonate.
Au mobilierul degradat, copacii plini de crengi uscate, iar spațiile verzi neîngrijite. Și nu sunt bani nici anul acesta pentru refacerea lor. Se vor face câteva dezinsecții și cam atât, în condițiile în care Capitala are doar 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor - aproape jumătate din cât avea acum 30 de ani.
Deocamdată, în parcuri au început primele tratamente pentru căpușe, dintr-un total de patru programate anul acesta.
Bogdan Pascu - administrator special: ”Se desfășoară pe toată suprafața verde a Municipiului București. Asta înseamnă toate parcurile. Dezinsecția pentru țânțari o începem, sperăm noi, la jumătatea lunii mai, dacă vremea ne va permite.”
Însă parcurile au multe probleme.
Bucureștean: ”O mizerie mai mare ca acum n-a fost niciodată. Eu sunt în parcul ăsta din '85, dar niciodată n-a fost așa o mizerie: gunoaie, parc nemăturat, oamenii care strângeau în fiecare dimineață. Nu mai e nimeni.”
Bucureștean: ”Nu mai e atractiv deloc. A fost inima Bucureștiului, plămânul Bucureștiului, e mare păcat.”
Bucureștean: ”Sunt copaci care au multă uscătură, cum e și ăla de acolo. Parcul are nevoie de întreținere, neapărat!”
Anul trecut, responsabilii au evaluat arborii uscați din Cișmigiu care trebuie tăiați. De atunci însă nu au mai făcut nimic, pentru că nu sunt bani. În urmă cu câteva zile o femeie a fost rănită de un copac rupt de vânt, în timp ce se plimba prin parc. Nici problema ciorilor care murdăresc tot nu-și va găsi rezolvare anul acesta, deși Primăria a alocat 500.000 de lei.
Alin Oprița - Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu: ”Problema cu ciorile e una sistemică. Vara se manifestă mai puternic în Cișmigiu, când vin cele câteva mii de ciori să înnopteze. Anul ăsta, prin proiectul ales la bugetare participativă, vom avea un studiu și un set de măsuri propuse, iar în 2023 acele măsuri vor fi testate în teren și în funcție de eficiența lor se va insista pe unele.”
Peste șase milioane de lei a alocat Administrația Lacuri Parcuri și Agrement anul acesta pentru curățenia parcurilor și încă 14 milioane pentru întreținerea lor. Capitala are mai puțin de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, în loc de 26, cât ar trebui să aibă, potrivit normelor Uniunii Europene.