Ouăle pe bază de plante vor intra pe piața din Europa. Din ce sunt făcute
Producătorul de alimente alternative Eat Just Inc. a mai făcut un pas pentru vânzarea ouălor sale produse din fasole Mung pe piaţa din Europa, o piaţă cheie pentru produsele alimentare pe bază de plante, transmite Bloomberg.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că produsul este sigur, ceea ce deschidea calea companiei Eat Just de a accesa piaţa europeană a ouălor, evaluată la 9,2 miliarde de euro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Eat Just îşi comercializează deja ouăle sale pe bază de plante în America de Nord, America Latină şi unele părţi din Asia, inclusiv China, iar în 2022 mizează pe intrarea pe pieţele din Marea Britanie şi Europa.
Vânzările de alternative la produsele alimentare de origine animală sunt în creştere, pe măsură ce preocupările legate de protejarea mediului, sănătate şi bunăstarea animalelor îi determină pe europeni să îşi reducă consumul de carne de vită sau porc.
Până acum piaţa a fost dominată de carnea şi laptele produse pe bază de plante dar din ce în ce mai multe start-up-uri şi companii alimentare dezvoltă brânză sau ouă pe bază de plante.
Piața din Europa ar putea fi mai mare decât cea din SUA
Eat Just procesează fasolea Mung într-o pudră şi ulterior utilizează acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul Just Egg. Compania a anunţat la începutul acestui an că a vândut echivalentul a 100 de milioane de ouă.
"Credem că piaţa europeană este cel puţin la fel de mare ca şi cea din SUA şi posibil chiar mai mare deoarece există o atitudine mai favorabilă cu privire la importanţa alimentaţiei sustenabile", a declarat directorul Eat Just, Josh Tetrick.
EFSA a ajuns la concluzia că proteina obţinută din fasolea Mung este sigură dar a subliniat că aceasta nu ar trebui să fie singura proteină din dietă.
Deşi conţinutul de proteine ar putea fi similar, ouăle Eat Just au un conţinut mai redus de aminoacizi esenţiali decât ouăle de găină, a precizat directorul ştiinţific de la EFSA, Antonio Fernandez Dumont.
Urmează acum ca Executivul comunitar să aprobe decizia EFSA, procedură care în mod normal durează aproximativ şase luni. De asemenea, Comisia Europeană va lua o decizie cu privire la condiţiile de utilizare şi etichetarea produsului.
Alte ouă produse pe bază de proteină din plante disponibile în Europa sunt cele ale firmei Zero Egg, care foloseşte proteina din năut şi cartofi. De asemenea, gigantul Nestle SA introduce şi el ouă pe bază de proteină din plante sub marca Garden Gourmet.