O fostă luptătoare UFC își donează creierul în numele științei. „Să vedem ce este acolo şi să scoatem ceva bun din asta”
Julie Kedzie, o fostă luptătoare de UFC, își donează creierul în numele științei, potrivit BBC, citat de News.ro.
Ea s-a retras în anul 2013 și de atunci a suferit de depresie, anxietate, hiperactivitate, impulsivitate şi lipsă de somn, toate fiind simptome ale encefalopatiei traumatice cronice (CTE).
CTE este o afecţiune a creierului care are legătură cu loviturile repetate la cap şi cu comoţia cerebrală. Afecţiunea, care se agravează treptat, duce la demenţă și poate fi diagnosticată doar post-mortem.
Julie Kedzie a concurat de 29 de ori ca profesionistă, înregistrând 16 victorii şi 13 înfrângeri, până când s-a retras în urma a patru înfrângeri consecutive, dintre care două în UFC.
În vârstă de 42 de ani, ea încă numără preţul acestei cariere şi şi-a donat creierul pentru cercetări post-mortem.
„Mi se pare un lucru foarte normal", a declarat Kedzie pentru BBC Sport. „Am fost lovită în cap de multe ori, aşa că am putea să vedem ce este acolo şi să scoatem ceva bun din asta pentru a avea date”.
Numărul donațiilor de creier a crescut
Sportivii, într-o mare varietate de sporturi de contact, sunt mai conştienţi de riscurile implicate, ceea ce a dus la o creştere a numărului de donaţii de creier către Concussion Legacy Foundation (CLF).
Doar 45 de cazuri de CTE au fost confirmate la nivel mondial atunci când CLF a început să investigheze în 2007, iar acum peste 10.000 de persoane, inclusiv Kedzie, au luat parte la studii.
Dr. Chris Nowinski, care are un doctorat în neuroştiinţe şi este un fost luptător WWE, a co-fondat CLF după ce „a suferit simptome cronice" în timpul carierei sale sportive.
„Majoritatea luptătorilor profesionişti MMA pe care i-am studiat au avut CTE şi vor continua să aibă CTE", spune Dr. Nowinski.
Dintre primele 1.000 de creiere studiate de CLF, doar 10 proveneau din domeniul artelor marţiale, iar majoritatea acestora erau bărbaţi.
„Vreau să dau înapoi femeilor din acest sport, deoarece există toate aceste studii asupra creierelor sportivilor de sex masculin şi ar putea fi ceva complet diferit din perspectiva unei sportive”, spune Kedzie.
Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au putut trage nicio concluzie cu privire la faptul că CTE acţionează diferit în funcţie de sex.
Prima femeie cu CTE
Fotbalista australiană Heather Anderson a fost prima femeie sportivă profesionistă care a fost diagnosticată oficial cu CTE la începutul acestui an.
Anderson s-a sinucis în 2022, la vârsta de 28 de ani, iar anterior îşi donase creierul pentru cercetări post-mortem în cadrul băncii de creiere a CLF din Australia.