Noua modă din Alpii francezi: Turiștii schiază alături de animale sălbatice
Cum acest an nu a fost prea generos în zăpadă, localnicii dintr-o stațiune aflată în Alpii francezi au găsit modalități interesante pentru a-i atrage pe turiști.
Practicarea schiului alături de vulturi sau cai, ori zborul cu parapanta - sunt doar câteva dintre activitățile alternative. Pentru toate acestea nu este nevoie de porțiuni întinse de zăpadă proaspătă.
A nins puțin anul acesta în Alpii din sudul Franței, așa că zăpada așezată pe versanți nu e suficientă pentru pasionații sporturilor de iarnă. Însă cele câteva petice au fost exploatate la maximum.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jacques-Olivier Travers, crescător de vulturi: „Acum patru ani am decis să venim la munte pentru că am simțit că este cel mai bun loc pentru a le prezenta oamenilor aceste păsări de pradă. Oamenii care veneau la schi habar nu aveau că în această zonă traiește și acest vultur. Aici locuiește Fletcher. L-am adus să schieze cu ei, să facă spectacol în fața turiștilor. Ne-am gândit că este cel mai bun mod pentru a-i învăța să respecte această pasăre”.
Olivier este crescător de păsări sălbatice, în special pe cale de dispariție. Le înmulțește în captivitate, iar apoi le ajută să se adapteze în mediul lor natural.
Jacques-Olivier Travers, crescător de vulturi: „Este foarte important pentru turiștii care vin aici, dar și pentru oamenii care locuiesc în zonă, să aibă o întâlnire cu această pasăre. Pentru că specia a dispărut din zonă acum mai bine de 130 de ani și mai toată lumea a uitat de ea. Iar acum oamenii o întâlnesc în sălbăticie sau chiar schiază împreună, se plimbă cu parapanta, sunt multe activități pe care le pot face împreună. Cred că este cea mai bună modalitate pentru a le arăta oamenilor că nu este o creatură periculoasă”.
Crescătorul de păsări mai spune că aceste vietăți venite pe lume în captivitate au nevoie de mult antrenament pentru a învăța să zboare, iar joaca alături de turiști le ajută. În timp vor putea să se descurce singure.
Turist: „Este prima dată când văd un vultur pe telescaun, trebuie să recunosc”.
Cei dornici de senzații tari pot încerca oricând un zbor cu parapanta
Turist: „Parapanta este doar o velă pe care o ridici deasupra capului ca pe un zmeu. Și când când e deasupra capului, începi să alergi ușor și imediat ești ridicat în aer și zbori”.
Și caii sunt la datorie.
Alix Vignau, instructor de skijoring: „Când faci skijoring calul este cel care te ajută să încetinești. Nu trebuie să ai grijă tot timpul unde-ți pui schiurile. Calul o face pentru tine. Și, mai mult, este o altă senzație decât atunci când călărești, pentru că așa vezi caii în fața ta, vezi cât de puternici sunt atunci când galopează. Ador asta - îmbină schiurile și caii”.
Meteorologii vin cu veșți bune. În această lună va continua să ningă, așa că vor mai fi câteva petice de zăpadă și în perioada următoare. Îndeajuns pentru ca turiștii să se poată bucura de aceste activități, alături de simpaticele animale.