Mujdeiul, pe primul loc în topul mâncărurilor românești din clasamentul internațional numit „Enciclopedia aromelor”

×
Codul embed a fost copiat

Mujdeiul a ajuns pe primul loc în topul mâncărurilor românești din clasamentul internațional numit „Enciclopedia aromelor” sau „TasteAtlas”.

Cu apă, smântână sau iaurt, mujdeiul este nelipsit de pe mesele românilor și poate fi mâncat în diferite combinații. Va fi vedetă în aceste zile, când se vor încinge grătarele.

Cu apă și ulei, smântână, iaurt sau roșii coapte - acestea sunt cele mai îndrăgite rețete de mujdei. Românii îl mănâncă în zeci de combinații și nu se mai satura de el.

Gina Bradea, vlogger culinar: „Este atât de bun încât poate fi servit și pe pâine, felii de pâine, le frigem pe grătar și apoi le ungem cu puțin mujdei. În Dobrogea se face o pastă de mujdei, o maioneză foarte cremoasă care se numește sarmuzac, bun de-l mânanci cu lingura”.

În clasamentul internațional numit „TasteAtlas” pe locul întâi în rândul preparatelor culinare din România se află mujdeiul de usturoi. Este un preparat comandat inclusiv la terase și restaurante.

Citește și
usturoi
Fermierii români vor primi mai mulți bani pentru a cultiva usturoi. Ce cantitate e recomandată pentru consum

Pe platformele care livrează mâncare sosul de usturoi a fost în 2022 pe locul doi în topul celor mai cerute produse.

În tradiția populară, usturoiul ține departe gripa și spiritele rele.

Nicolae ciobanu, bucătar: „Trebuie să fie mujdei crescut în gradină, nu mujdei de Spania, Italia”.

Reporter: Cu ce putem să-l mâncam?

Bucătar:Cu carne de berbec, cu tocăniță, cu miel la tavă, cu cartofi, cu orice merge”.

Reporter: Comandă românii mujdei?

Bucătar: „La mine trece mujdeiul foarte mult cu pastrama de berbecuț, de oaie, mai cer și la cartofi pai. Da, la pastramă e excelent și pastrama fară mujei n-are niciun farmec”.

Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi. Sau aioli din bucătăria mediteraneană.

Pe primul loc în clasamentul Taste Atlas, la băuturi, este vișinata. După mujdei, cei de la Taste Atlas, un top al celor mai bune preparate din lume, au apreciat din bucătăria noastră plăcinta machedonească, bulzul ciobănesc, ciorba rădăuțeană, sarmalele și plăcinta.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Programul ”Tomata” va continua și în 2023. Câți bani primesc de la stat agricultorii pentru a cultiva roșii
Programul ”Tomata” va continua și în 2023. Câți bani primesc de la stat agricultorii pentru a cultiva roșii

Sprijinul guvernamental pentru agricultori continuă și anul viitor. Cei care cultivă roșii, cartofi, struguri de masă, usturoi sau cresc porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi bani de la Guvern ca să aducă pe piață marfă românească.  

Fermierii români vor primi mai mulți bani pentru a cultiva usturoi. Ce cantitate e recomandată pentru consum
Fermierii români vor primi mai mulți bani pentru a cultiva usturoi. Ce cantitate e recomandată pentru consum

Programul Ministerului Agriculturii prin care fermierii sunt impulsionați să cultive usturoi va primi mai mulți bani.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.