Mujdeiul, pe primul loc în topul mâncărurilor românești din clasamentul internațional numit „Enciclopedia aromelor”
Mujdeiul a ajuns pe primul loc în topul mâncărurilor românești din clasamentul internațional numit „Enciclopedia aromelor” sau „TasteAtlas”.
Cu apă, smântână sau iaurt, mujdeiul este nelipsit de pe mesele românilor și poate fi mâncat în diferite combinații. Va fi vedetă în aceste zile, când se vor încinge grătarele.
Cu apă și ulei, smântână, iaurt sau roșii coapte - acestea sunt cele mai îndrăgite rețete de mujdei. Românii îl mănâncă în zeci de combinații și nu se mai satura de el.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Gina Bradea, vlogger culinar: „Este atât de bun încât poate fi servit și pe pâine, felii de pâine, le frigem pe grătar și apoi le ungem cu puțin mujdei. În Dobrogea se face o pastă de mujdei, o maioneză foarte cremoasă care se numește sarmuzac, bun de-l mânanci cu lingura”.
În clasamentul internațional numit „TasteAtlas” pe locul întâi în rândul preparatelor culinare din România se află mujdeiul de usturoi. Este un preparat comandat inclusiv la terase și restaurante.
Pe platformele care livrează mâncare sosul de usturoi a fost în 2022 pe locul doi în topul celor mai cerute produse.
În tradiția populară, usturoiul ține departe gripa și spiritele rele.
Nicolae ciobanu, bucătar: „Trebuie să fie mujdei crescut în gradină, nu mujdei de Spania, Italia”.
Reporter: Cu ce putem să-l mâncam?
Bucătar: „Cu carne de berbec, cu tocăniță, cu miel la tavă, cu cartofi, cu orice merge”.
Reporter: Comandă românii mujdei?
Bucătar: „La mine trece mujdeiul foarte mult cu pastrama de berbecuț, de oaie, mai cer și la cartofi pai. Da, la pastramă e excelent și pastrama fară mujei n-are niciun farmec”.
Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi. Sau aioli din bucătăria mediteraneană.
Pe primul loc în clasamentul Taste Atlas, la băuturi, este vișinata. După mujdei, cei de la Taste Atlas, un top al celor mai bune preparate din lume, au apreciat din bucătăria noastră plăcinta machedonească, bulzul ciobănesc, ciorba rădăuțeană, sarmalele și plăcinta.