Mormântul unui cuplu misterios dă bătăi de cap arheologilor. Ce secrete ascunde
Cu aproximativ 4.500 de ani în urmă, un bărbat și o femeie au fost îngropați într-un mormânt comun într-un cimitir aparținând uneia dintre cele mai vechi civilizații urbane din lume.
În 2016, arheologii din India și Coreea de Sud au descoperit aceste două "schelete foarte rare" în orașul antic fortificat Harappa, cunoscut azi drept satul Rakhigarhi din nordul statului indian Haryana. Timp de doi ani, ei au cercetat posibilele motive ale morții celor doi, iar rezultatele au fost publicate recent într-un jurnal internațional revizuit de colegi, scrie BBC.
"Barbatul si femeia se aflau față în față, într-un mod foarte intim, credem că formau un cuplu, iar ei par să fi murit în același timp, dar modul în care ei au murit, rămâne un mister", a declarat arheologul Vasant Shinde, care a condus echipa.
Bărbatul era în vârstă de 38 de ani în momentul morții, în timp ce femeia era în jur de 35 de ani. Ambii erau în mod rezonabil înalți. Amândoi au fost "destul de sănătoși" atunci când au murit - testele nu au găsit nici o leziune sau traumatisme la nivelul oaselor sau orice "anormalie" a oaselor craniului, ceea ce ar putea sugera leziuni sau boli cum ar fi febra creierului.
Arheologii spun că acest "mormânt comun" unic nu a fost "un rezultat obișnuit al obiceiurilor funerare specifice desfăsurate în acea epocă". Ei cred că bărbatul și femeia "au murit aproape în același timp și că, prin urmare, au fost îngropați împreună în același mormânt".
Într-un cimitir neolitic, într-un sat italian, arheologii au găsit un bărbat și o femeie îmbrățișați. Într-un alt mormânt comun din Rusia, un cuplul se ținea de mâini. Aproape 6.000 de ani, schelete din Grecia au fost găsite îmbrățișându-se reciproc, cu picioarele și brațele interconectate.
În Harappan, mormintele conțineau, de obicei, oale cu alimente și unele bijuterii - oameni care probabil credeau în viața de după moarte, iar aceste materiale erau menite a fi daruri. O mare parte din ceramică, spune Joseph, cuprindea mâncăruri pictate și borcane.
Arheologii cred că "cuplul misterios" a trăit într-o așezare întinsă, alături de alți zeci de mii de oameni. Dintre cele 2.000 de localități din Harappan descoperite în India și Pakistan până acum, așezarea din Rakhigarhi este cea mai mare, depășind orașul mai cunoscut Mohenjo Daro din Pakistan.
Desigur, nu este prima dată când arheologii au descoperit un cuplu într-un mormânt de la Harappan.
În anii 1950, rămășițele scheletice ale unui bărbat și ale unei femei, înmormântate unul peste celălalt, au fost găsite într-o groapă de nisip din Lothal în ceea ce este acum Gujarat.
Craniul femeii avea cicatrici. Există ipoteze conform cărora femeia îndurerată s-ar fi sinucis după moartea soțului ei - o afirmație care nu a putut fi niciodată dovedită.
La Rakhigarhi, arheologii au descoperit 70 de morminte în cimitir, la doar un kilometru distanță de așezare, și au excavat 40 dintre ele. Dar acest mormânt unic al "cuplului de mister" s-a transformat într-una dintre cele mai fascinante dintre toate.