Romașcanu vrea o lege a limbii române, pentru că ”tinde a-și pierde strălucirea”. În 2020: O să primească o p... în c... toți
Ministrul Culturii consideră că este nevoie de o lege a limbii române, întrucât aceasta ”tinde să-și piardă strălucirea”, chiar dacă este ”o limbă de o mare bogăție”.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă într-un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române că ar fi nevoie de o lege a limbii române, motivând că e aceasta "tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă".
”Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată aşa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul şi a-i garanta un viitor în matca în care a fost aşezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăţie, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanţă a sufletului, trebuie păstrată şi promovată cu toată forţa celor ce au menirea şi puterea de a ajunge la oameni, profesori, preoţi, oameni de cultură, media şi nu numai. Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit şi responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aş zice că da... Poate e momentul să repornim această discuţie în societate. La mulţi ani limbii române!", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Ziua Limbii Române, instituită din 2013
Instituirea, de către Parlamentul României, în anul 2013, a Zilei Limbii Române a fost un act legislativ necesar şi firesc pentru calendarul de reglementări în interiorul căruia se guvernează o ţară.
Limba română uneşte comunităţile de compatrioţi care sunt departe de ţară, iar orice acţiune desfăşurată în limba maternă oferă încredere şi ajută la păstrarea identităţii naţionale.
Valoarea incontestabilă a reprezentărilor scrise ale limbii române este dată şi de interesul de care literatura noastră contemporană se bucură în spaţiul european şi nu numai.
Romașcanu, în 2020: ”O să primească o p... în c... toți”
În august 2020, Lucian Romașcanu, pe atunci purtător de cuvânt al PSD, a fost înregistrat la un eveniment al partidului în timp ce folosea un limbaj injurios la adresa jurnaliștilor.
”E un pic jignitor, ai purtător de cuvânt care vine să-ți dea niște informații. Dacă nu spune Ciolacu nimic, ce faci? Nu dai nimic? Ce faci cu publicul tău care vrea informații? Unde e omul nostru de la cameră, frate? Ăsta este sfârșitul unei frumoase prietenii. O să primească o p... în c... toți”, spunea atunci cel care este acum ministru al Culturii.
După acest incident, Lucian Romașcanu a fost înlăturat din funcția de purtător de cuvânt al PSD.
Sursa: News.ro, StirilePROTV
Etichete: lege, limba romana, lucian romascanu, ministrul culturii,
Dată publicare:
31-08-2022 13:08