Mii de pachete sunt trimise de români către rudele din străinătate. Cei mai mulți au tăiat deja porcii
Mai sunt aproape două săptâmâni până la Crăciun, iar mii de pachete ticsite cu bunătăți tradiționale sunt pregătite pentru românii plecați peste hotare.
Anul acesta, pe lângă pastramă, cârnați afumați și șunculiță, în colete au fost înghesuite și diverse conserve din cămară, greu de găsit în magazinele din străinătate sau mult mai scumpe.
În satele din Maramureș, mulți gospodari care au rude în străinătate au sacrificat deja porcii, ca să aibă timp să trimită pachete cu "de toate" celor dragi.
Preparatele tradiționale transmit, mai bine ca orice altceva, atmosfera de acasă și gustul copilariei. Florin, plecat de 20 de ani în Italia, e nerăbdător să primească bunătățile trimise cu drag.
Coletele sunt atent pregătite din timp, să ajungă în bună stare la mii de kilometri pentru masa de Crăciun.
Nelu Șișeștean, localnic: „Am tăiat doi porci din gospodăria proprie și pentru familie, prieteni și rudeniile din străinătate, trimitem și acolo”.
Din Bistrița-Năsăud sute de pachete burdușite cu murături, zacuscă sau chiar miez de nucă pentru cozonaci sunt gata de drum. Un pachet cântărește aproximativ 30 de kilograme, iar pentru transport oamenii plătesc un euro pe kilogram.
Rodica Muthi: „Dulceață pun, că le place, zacuscă, castraveți, varză murată, că le trebuie să facă sarmale. Le trimit în Irlanda”.
Și în fabrici se lucrează la foc continuu, pentru a onora toate comenzile.
Ing. Ioan Tătăran, proprietar fabrică: „Lumea își cumpără pentru masa de Crăciun să aibă produse. În primul rând cârnatul de casă, caltaboșul, toba”.
Cei care trimit pachete peste hotare trebuie să aibă buletin de analize de la un medic veterinar pentru carne, sau marfa trebuie cumpărata din locuri acreditate, în contextul pestei porcine. În caz contrar riscă amezi și confiscarea alimentelor.