Mii de oameni au venit pe litoral, profitând de vremea frumoasă. "Plecăm la 5, să ajungem la 8 în Bucureşti"
În așteptarea weekendului de 1 Mai și Paște, când vor putea merge pe litoral, românii încearcă marea cu degetul.
Sună încă din timpul săptămânii să prindă loc la masă, în Portul Tomis ori în cherhanale, iar duminică, în zori fug spre Constanța. Autoritățile ne reamintesc că restricțiile sunt încă în vigoare. 1 Mai va fi mai relaxat, însă fără petreceri. Terasele și restaurantele vor funcționa în raport cu situația epidemiologică. Despre cluburi nu poate fi vorba încă.
Soarele blând și marea lină au atras mii de oameni pe plaje.
Tânăr: „Am ieșit un pic la plimbare să facem aerosoli, e foarte frumos! O zi perfectă.”
Chit că pentru unii este doar o aventură de o zi, plimbarea se completează cu o masă bogată, acolo unde se găsesc locuri. Portul Tomis era, duminică, la prânz, extrem de viu.
Reporter: „Pentru prânz, mai aveți mese libere?”
Abdul Cazmuz, manager restaurant: „Sincer, astăzi nu prea mai avem mese libere, dar se va elibera, vă dați seama.”
Tânăr: „Încercăm să găsim o masă liberă. Stăm până la 5, ca să ajungem până în 8 la București.”
Laurențiu Doica, manager terasă: „Se fac rezervări din cursul săptămânii pentru weekend. Cei din provincie au început să vină, din ce în ce, în număr mai mare. Se preferă fructele de mare, în special, vinurile rose sau cocteiluri.”
Midiile din farfurie s-au evaporat în doi timpi și trei mișcări. Sunt produsul-vedetă, pe litoral, iar bucătarii spun că abia prididesc să acopere poftele mușteriilor.
La amiază, oamenii abia au avut loc să își facă poze, în fața Cazinoului.
Reporter: „Ați venit din București?”
Tânără: „Din București, da. Să ne recreem.”
Dacă în Constanța situația pare aproape de o normalitate pe care încă ne-o amintim, Mamaia este pustie. Prea puține terase s-au deschis, deși, culmea, există locuri de cazare disponibile.
Nici de aici nu lipsește tradiționalul ceaun încins, de pe nisip.
Ilie Gheorghe, bucătar: „Facem ba un borș de pește, ba o scoică. Astăzi am pregătit scoici în sos de vin.”
Reporter: „Și sunt doritori?”
Bucătar: „Pai, ținând cont că ceaunul e deja jumătate, eu zic că sunt.”
Sub spectrul unei relaxări confirmate și de oficiali, weekend-ul de 1 Mai se anunță, totuși, mai puțin animat ca înainte de pandemie.
Spre nemulțumirea administratorilor de cluburi ori terase, acestea vor funcționa doar în limitele impuse de lege, nicidecum până în zori, conform ministrului de Interne, Lucian Bode, care s-a gândit, probabil, la faptul că circulația este permisă de Înviere, adică între 1 și 2 mai și a vrut să clarifice lucrurile.
De asemenea, dacă rata de incidență se menține la nivelul actual, peste 5, în Constanța, ora de închidere rămâne 6 seara.