Metodă inedită de a prăji boabele de cafea. Cu ce invenție se laudă o companie din Italia
E un lucru ştiu că italienii sunt de-a dreptul pasionaţi de cafea, iar unele specialităţi celebre au fost inventate în peninsulă. Acum, o companie italiană a venit cu o modalitate nouă de a prăji boabele de cafea, cu ajutorul soarelui.
Experţi şi consumatori deopotrivă sunt de acord că prăjirea boabelor de cafea este unul dintre cei mai importanţi paşi în pregătirea unei ceşti perfecte de cafea. Metoda clasică de prăjire foloseşte gazul pe post de combustibil. Compania fondată de Antonio în Roma a venit însă cu o metodă care se bazează pe energia solară.
Antonio Durbè, inginer si cofondator al companiei: "Acest proiect a prins viaţă pentru că facem parte dintr-o companie de robotică şi IT care a avut curiozitatea să folosească heliostate, nişte reflectoare solare utilizate pentru a direcţiona razele soarelui către un punct anume. Ne-am întâlnit cu un prieten, iubitor de cafea, care ne-a sugerat să folosim această tehnologie pentru a construi o fabrică solară de prăjit cafea."
Fondatorii companiei spun că tehnologia pe care au pus-o la punct reduce cu mult cheltuielile pe care le au fabricile care folosesc procedee clasice de prăjire a boabelor. Sistemul e unul cât se poate de simplu: razele soarelui sunt captate cu ajutorul unor oglinzi, care le redirecţionează către un coş în care sunt puse boabele de cafea.
Daniele Tommei, cofondator al companiei: "Încălzim cafeaua, nu coşul rotitor sau aerul dinăuntru. Cafeaua e cea care se încălzeşte, razele soarelui lovesc boabele de cafea, le încălzesc şi ele, la rândul lor, încălzesc aerul din jur. Cea mai fierbinte parte din tot acest sistem este boaba de cafea."
Fondatorii companiei se mândresc cu faptul că au creat o tehnologie de prăjire a cafelei care nu emite dioxid de carbon atunci când e în funcţiune.
Antonio Durbè, inginer si cofondator al companiei: "Avem emisii zero, un subiect sensibil pentru mulţi oameni în aceste vremuri. Economisim în jur de 400 de kilograme de dioxid de carbon la fiecare tonă de cafea prăjită, şi astea sunt nişte cifre impresionante."
Compania nu se mulţumeşte doar să producă tehnologia: a lansat propria marcă de cafea prăjită şi măcinată, şi are deja clienţi încântaţi de produsul lor.
Consumator cafea: "Găsesc această cafea drept foarte aromată, deloc tare şi, între toate cafelele pe care le beau, e printre cele mai bune ca gust şi e uşor digerabilă."
O fabrică solară de prăjit cafea are o capacitate între 10 şi 200 de kilograme în fiecare zi, în funcţie de dimensiunile panourilor solare, iar un kilogram de cafea prăjită de soare costă aproximativ 40 de euro, aproximativ 190 de lei.