Metoda găsită de câțiva elevi din Oradea pentru a promova învățământul dual. Trecătorii s-au putut bucura de mâncare gratis
Câțiva elevi din Oradea au găsit o metodă inedită de a promova învățământul dual, nu foarte popular printre adolescenții și părinții de la noi.
Tinerii, care se pregătesc să devină bucătari sau ospătari, au gătit în acele cunoscute mini-restaurante pe roți, iar clienți le-au fost trecătorii.
Pofticioșii nu au scos bani din buzunar. Au plătit cu laude și încurajări.
În spatele ospățului din Piața 1 Decembrie au stat opt elevi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, care se pregătesc să devină bucătari sau ospătari.
Elevă: "Promovăm școala și, în special, profesia noastră, ospătar.”
Elevă: "Le pregătim clienților mititei și cârnăciori. Îmi place foarte mult."
Clienții, care au mâncat fără să plătească, s-au declarat impresionați de experiența gastronomică.
Reporter: ”Cum vi se pare inițiativa asta?”
Client: ”Foarte bună, foarte bună și să mai practice.”
Clientă: "Le-am felicitat din tot sufletul că au ales o modalitate foarte plăcută de a-și promova școala și meseria."
Adolescenții au gătit pentru prima oară în mini-restaurante pe roți, tot mai răspândite în România.
Elev: "Este o experiență foarte frumoasă, învățam lucruri noi.”
Nicolae Pop, proprietarul unui food truck: "Acum vin, lucrează, servesc clienții, înțeleg funcționalitatea unui astfel de camion de gătit, la care, de multe ori, s-au gândit ca la un vis. Înțeleg că se poate, că e ușor să lucreze pe ele.”
Marinela Filip, dir. adj. Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" Oradea: "Este o activitate de promovare a învățământului dual, pe care noi îl avem în școala noastră și consider că este o activitate inedită."
Demersul a avut sprijinul unei federații patronale din oraș, care promovează învățământul dual.
Radu Silaghi, director Asociația Firmelor Bihorene: "După trei ani de muncă în învățământul dual, ne-am decis să ieșim în stradă, cu promovarea învățământului profesional dual, ca să vadă toată populația, orădeană și bihoreană, ce înseamnă să fii un bun meseriaș și să lucrezi."
Astfel de evenimente vor mai fi organizate în Oradea.