Mesaje de Sfântul Ilie: inspirație pentru urări și felicitări pentru sărbătoriți

mesaje de sf Ilie

Sâmbătă, 20 iulie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Peste 120.000 de români își serbează astăzi onomastica. Iată ce mesaje le puteți transmite celor draci în această zi specială.

Mesaje Sfântul Ilie

Urări și felicitări pentru prieteni și familie

"Dragă Ilie/Ilinca, de ziua numelui tău, îți doresc să fii mereu înconjurat de iubire, să ai parte de sănătate și să ți se împlinească toate dorințele. La mulți ani!"

"La mulți ani, Ilie/Ilinca! Fie ca Sfântul Ilie să te ocrotească mereu și să îți aducă numai bucurii și împliniri."

"Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc să ai o zi minunată, plină de zâmbete și momente speciale alături de cei dragi. La mulți ani!"

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

"Fie ca Sfântul Ilie să îți lumineze calea și să îți dea putere să depășești orice obstacol. La mulți ani cu sănătate și fericire!"

"Îți doresc o viață plină de bucurii, sănătate și împliniri. La mulți ani de Sfântul Ilie!"

"De ziua numelui tău, îți doresc să ai parte de tot ce e mai bun pe lume. Să fii fericit și să ai mereu motive de bucurie. La mulți ani!"

"Sfântul Ilie să te călăuzească și să te ocrotească mereu. La mulți ani cu sănătate și împliniri!"

"Îți doresc o zi onomastică minunată, plină de surprize și momente de neuitat. La mulți ani, Ilie/Ilinca!"

"De ziua numelui tău, îți doresc să ai parte de o zi specială, plină de bucurii și momente frumoase alături de cei dragi!"

"Să ai parte de un an nou plin de împliniri, sănătate și bucurii. La mulți ani de Sfântul Ilie!"

Mesaje pentru colegi și șefi de Sf Ilie

„La mulți ani de Sfântul Ilie! Îți doresc o zi plină de bucurii și împliniri! Fie ca această sărbătoare să-ți aducă sănătate și fericire!”

“Cu ocazia zilei de Sfântul Ilie, îți transmit cele mai bune gânduri și urări de bine! La mulți ani și să ai parte de tot ce este mai frumos!”

“La mulți ani de Sfântul Ilie! Să ai parte de o zi minunată și de un an plin de realizări și satisfacții profesionale!”

“Fie ca Sfântul Ilie să te ocrotească și să-ți aducă noroc și succes în tot ceea ce faci! La mulți ani!”

“La mulți ani de Sfântul Ilie! Îți doresc sănătate, bucurie și multe momente fericite alături de cei dragi!”

Pentru șefi:

“La mulți ani de Sfântul Ilie! Vă doresc sănătate, succes și multe realizări în carieră! Fie ca această zi să fie plină de bucurii!”

“Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie, vă transmit cele mai calde urări de bine și mulțumiri pentru tot sprijinul acordat! La mulți ani!”

“La mulți ani de Sfântul Ilie! Fie ca această zi să vă aducă liniște sufletească, prosperitate și multe momente frumoase!”

“Vă doresc un sincer ‘La mulți ani’ de Sfântul Ilie! Să aveți parte de multe realizări și să continuați să ne inspirați prin exemplul dumneavoastră!”

“La mulți ani de Sfântul Ilie! Fie ca această sărbătoare să vă aducă bucurie, sănătate și putere de muncă pentru a continua să ne ghidați cu înțelepciune!”

Ce nume sunt sărbătorite astăzi

De Sfântul Ilie, pe 20 iulie, își sărbătoresc onomastica persoanele care poartă următoarele nume:

Nume masculine:

· Ilie

· Iliuță

· Lică

· Eliade

· Ilieș, Iliuș

· Ile, Ilea, Iliescu, Ilașcu, Iloaie, Ilioaie

Nume feminine:

· Ilinca

· Eliana

· Ilia

· Lia, Liana

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ilie

În ajunul sărbătorii Sfântului Ilie, fetele obișnuiau să meargă noaptea pe câmpurile semănate cu cânepă, unde se dezbrăcau și se tăvăleau goale prin cultură, după care se îmbrăcau și se întorceau acasă. Se credea că, dacă visau cânepă verde în noaptea dinaintea sărbătorii, se vor căsători cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepă uscată, se vor mărita cu bărbați mai în vârstă.

Conform tradiției, în dimineața zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante medicinale, în special busuioc, care erau apoi puse la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Tot în această zi, se adunau plante folosite în vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, iar întoarse acasă, îl ardeau, folosind cenușa în scopuri terapeutice, de exemplu, pentru a trata bubele din gura copiilor.

În ziua de Sfântul Ilie, se duceau fructe la biserică și se ofereau de pomană pentru sufletele celor decedați. Până în această zi, nu se consuma niciun fruct, deoarece trebuia mai întâi să fie oferit pentru sufletele morților. Mărul, considerat pomul Sfântului Ilie, nu era consumat până în această zi. Se credea că, înainte de sărbătoarea Sf. Ilie, nu trebuie să scuturi merele sau să le lovești unele de altele, pentru a evita furtuni, tunete, fulgere și grindină, conform Crestinortodox.ro.

Este considerat un semn de belșug să scuturi mărul în ziua de Sfântul Ilie și, chiar dacă vei avea doar două mere, să inviți copiii în grădină și să le oferi de pomană.

Superstiții de Sfântul Ilie

Se crede că, dacă tună în ziua de Sfântul Ilie, alunele se vor usca, iar toate fructele vor fi infestate cu viermi. În această zi, Sfântul Ilie este cunoscut pentru că umblă să lovească diavolii cu trăsnete. Se spune că, într-o astfel de confruntare, l-a lovit atât de tare pe Tartorul diavolilor încât i-a scos un ochi, care, căzând pe pământ, s-a transformat într-o monedă de aur.

Tradiția populară spune că diavolii se ascund în lemnul de carpen, motiv pentru care acest lemn nu este folosit în gospodării. De asemenea, este recomandat să nu te adăpostești sub un carpen în timpul unei furtuni. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu ar trebui să deschizi ușile sau ferestrele casei, pentru a nu permite vreunui diavol să se ascundă înăuntru, fugind de furia Sfântului.

În anumite regiuni din Moldova, se consumă grâu nou fiert cu miere. Dacă grâul nu a fost treierat până în ajunul sărbătorii, femeile își îmbracă hainele de sărbătoare și merg să secere câțiva snopi de grâu, pe care îi scutură de boabe, îi pisează și îi fierb pentru a-i consuma cu miere. În alte zone, oamenii mănâncă fructe proaspete pentru a fi sănătoși pe tot parcursul anului următor.

Merele nu se consumă decât după ce au fost duse la biserică pentru sfințire. Se spune că, dacă cineva mușcă dintr-un măr înainte de a fi sfințit, va avea parte după moarte doar de mere, care vor dispărea când va încerca să le atingă. Se crede că merele sfințite vor deveni de aur în viața de apoi.

Fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă și se tăvălesc goale prin rouă. Dacă visează cânepă verde în noaptea respectivă, se crede că se vor căsători cu tineri, iar dacă visează cânepă uscată, se vor căsători cu bărbați mai în vârstă. 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

În contextul în care scăderea natalității reprezintă o problemă acută în țările occidentale, un studiu amplu realizat de cercetătorii danezi a stabilit o legătură directă între infertilitate și poluare, inclusiv cea fonică.

 

Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro
Vreme bună și prețuri prietenoase pe litoral. O croazieră cu iahtul poate fi și 1.000 de euro

Vacanța de vară a ajuns la final, dar asta nu înseamnă că nu mai avem motive să mergem la mare. Dimpotrivă, vremea este bună, iar prețurile sunt mai prietenoase.  

Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”

Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.