Marin Preda. Viața și opera unuia dintre cei mai mari romancieri români

Marin Preda. Viața și opera unuia dintre cei mai mari romancieri români
Muzeul National de Istorie

Marin Preda este a fost unul dintre cei mai mari prozatori români din perioada postbelică și membru al Partidului Comunist din România. Printre operele de succes ale sale, se numără „Moromeții ”și „Cel mai iubit dintre pământeni.”  

Pe 5 august 2022 se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda, unul dintre cei mai mari prozatori români.

Marin Preda a fost un om de cultură implicat în viața politică și deși era membru al Partidului Comunist Român, nu îi era teama să-și susțină părerea, chiar dacă era contrară conducerii țării.

Pentru a se asigura că nu se va introduce realismul socialist, Marina Preda s-a dus la Nicolae Ceaușescu și i-a zis: „Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”, povestea Adrian Păunescu pentru Jurnalul în 2008.

Cine a fost Marin Preda

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea-Gumești din județul Teleorman, în familia lui Tudor Călărașu și a Joiței Preda, care mai aveau cinci copii din căsniciile anterioare.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Din prima căsătorie, Joița avea două fete, pe Maria și pe Mița, iar Tudor Călărașu avea trei băieți, pe Ilie, Gheorghe și pe Ioan. După căsătorie, cei doi soți i-au avut împreună pe Ilinca, Marin și pe Alexandru.

Din cauza faptului că părinții nu credeau în învățătura primită la școală, Marin Călărașu, așa cum era trecut în catalog, a terminat cu mare greutate clasele primare, pentru că trebuia să-și ajute părinții la treburile din gospodărie. Însă cu toate acestea, era considerat cel mai bun elev din școală.

Fără niciun ajutor financiar din partea părinților și fără susținere morală, Marin Preda s-a hotărât să plece la București pentru a-și continua studiile.

În aprilie 1942, pe când avea 20 de ani, Marin Preda a ocupat un post de corector la ziarul „Timpul”, la care un an mai târziu a debutat cu schița „Pârlitu”, după care a continuat să publice „Strigoaica”, „Salcâmul”, „Calul”, „Noaptea” și „La câmp”.

În septembrie își dă demisia de la publicația „Timpul” și, pentru scurt timp, se angajează la Institutul de statistică.

La recomandarea lui Eugen Lovinescu, poetul Ion Vinea îl angajează pe Marin Preda ca secretar de redacție la „Evenimentul zilei”.

În martie 1943, Marin Preda a publicat opera „Colina” în ziarul „Vremea războiului”, iar în aprilie, a publicat schița „Rotila”.

Marin Preda a participat la câteva ședințe ale cenaclului „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde le-a citit celor prezenți nuvela „Calul”. 

În 1948, Marin Preda publică primul volum, „Întâlnirea dintre pământuri”, în care se regăsește și nuvela „Calul”.

Între 1949 și 1955, Marin Preda scrie primul volum al romanului Moromeții, care este considerat o capodoperă.

În 1952, Marin Preda devine redactor la revista „Viața românească”, iar în 1956 primește „Premiul de Stat” pentru romanul Moromeții.

Cele trei căsătorii ale lui Marin Preda

În 1955, Marin Preda se căsătorește cu poeta Aurora Cornu.

Mariajul celor doi a durat doar trei ani, iar în 1959 s-a căsătorit cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor ‘70.

În 1967, Marin Predă publică al doilea volum al romanului „Moromeții”.

După despărțirea de Eta, Marin Preda se căsătorește cu Elena, cu care a avut doi băieți, Nicolae și Alexandru.

În 1976, Marin Preda publică a doua ediție a romanului „Marele singuratic”, iar în 1977 publică romanul autobiografic „Viața ca o pradă”.

În 1980, Marin Preda publică ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Pe 16 mai 1980, scriitorul Marin Preda se stinge din viață la casa de creație a scriitorilor români de la Mogoșoaia.  

Moartea marelui scriitor este unul dintre marile mistere ale literaturii române. Există mai multe variante, dar având în vedere că vorbim de perioada comunistă, informațiile despre ce s-a întâmplat cu adevărat sunt destul de reduse. 

Potrivit raportului medico-legal, cauza morții ar fi fost asfixia mecanică iar în urma autopsiei s-a constatat că avea o alcoolemie de 3 la mie în sânge și s-ar fi înecat cu propria vomă.

Totuși, fratele scriitorului susține că a fost ucis de oamenii Securității, având în vedere că ultimele sale cărți, Delirul și Cel mai iubit dintre pământeni nu erau tocmai comode pentru Partid.

Unii au speculat că de fapt ar fi fost ucis de agenți secreți ai KGB.

Marin Preda a fost înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

Cele mai cunoscute opere ale lui Marin Preda

Romane

„Moromeții” (1955);

„Moromeții” – volumul II” (1967);

„Delirul” (1975)

„Viața ca o pradă” (1977);

„Cel mai iubit dintre pământeni” (1980);

Nuvele

„Întâlnirea din pământuri” (1948);

„O adunare liniștită” (1949);

„Ferestre întunecate” (1956);

„Îndrăzneala” (1958);

Schițe și eseuri

„ Pârlitu” (1942);

„Strigoaica” (1942);

„Calul” (1942);

„La câmp” (1942);

„Rotila” (1943);

Romanul „Moromeți”

Moromeții este un roman social, structurat în două volume, care a fost publicat la Editura de Stat pentru Literatură și Artă în 1955 și în 1967.

Romanul ilustrează viața de la țară în perioada interbelică, iar tema principală este destrămarea familiei. Personajele din carte sunt inspirate din membrii familiei scriitorului.  

Filme după capodoperele lui Marin Preda

Mai multe nuvele și romane scrise de Marin Preda au prins viață în producțiile cinematografice.

• Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

Moromeții (1987) - Care poate fi urmărit pe Voyo.ro.

• Marele singuratic (1976)

Opere scrise de Marin Preda, incluse în programa pentru Bacalaureat 

• „Moromeții”

• „Cel mai iubit dintre pământeni”
 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Un ceas care i-a aparţinut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari
Un ceas care i-a aparţinut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari

Un ceas de buzunar placat cu aur, care a fost recuperat odată cu trupul neînsufleţit al celui mai bogat pasager de pe Titanic, ar putea fi vândut cu 150.000 de lire sterline (190.000 de dolari).

 

Un oraş japonez va bloca o privelişte spre Muntele Fuji pentru a evita supraturismul
Un oraş japonez va bloca o privelişte spre Muntele Fuji pentru a evita supraturismul

Un mic oraş japonez din apropierea Muntelui Fuji a decis să ridice un gard înalt pentru a opri afluxul de turişti străini, care dau dovadă uneori de proaste maniere, într-un loc foarte popular pentru fotografierea celebrului vulcan, informează AFP.

Accident extrem de violent în Rădăuți. O șoferiță s-a răsturnat cu mașina, după ce a pierdut controlul volanului
Accident extrem de violent în Rădăuți. O șoferiță s-a răsturnat cu mașina, după ce a pierdut controlul volanului

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci din București, cercetați după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci din București, cercetați după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).