Lecție de viață de la un tânăr din Vaslui. Muncește și este fericit, deși are ambele picioare amputate

Dată publicare: 13-07-2020 18:09
Dată actualizare: 13-07-2020 18:10


Un bărbat de 30 de ani din județul Vaslui ne dă o impresionantă lecție de viață. Tânărul nu s-a lăsat învins de greutăți, deși ambele picioare i-au fost amputate din cauza diabetului.

În ciuda dizabilității, Iulian muncește din zori până la apus în gospodărie. Se târaște cum poate, ca să ingrjeasca vitele, pasările și legumele, prășește și scoate apă din fântână. Și pentru toate îi mulțumește lui Dumnezeu și spune că e fericit că se poate descurca singur.

Iulian Neculea spune că viața l-a învățat să fie optimist, și nu să-și plângă de milă. Când am ajuns la el, se îngrijea de legumele din solarul pe care l-a făcut singur.

Iulian Neculea: „E o chestie miraculoasă să vezi de la o sămânță minusculă să ajungă o plantă atât de mare. Îi trebuie timp, răbdare mai ceva ca unui copil.”

Reporter: „Dvs vă ocupați singur de tot ce ai aici?”

Iulian Neculea: „În proporție de 80% da. Când cresc, mă ajută soția să le urc pe ață, atât. S-ar implica și ea, dar nu o las, îmi place mie să omor timpul. M-aș plictisi, m-aș simți inutil”.

Pe când avea 24 de ani, medicii i-au tăiat un picior, din cauza complicațiilor diabetului, o boală cu care a luptat toată familia sa. Pe atunci, Iulian muncea în construcții și amenajări interioare.

Iulian Neculea: „Fară al doilea picior am rămas acu 6 luni, la 30 de ani. Psihic eram pregătit pentru așa ceva, mă așteptam. Fizic, primul an mi-a fost greu, apoi m-am adaptat la cerințe. Îmi doresc să fiu sănătos și să îmi ridic o casă, nimic altceva.”

Anul trecut, Iulian a primit un cărucior electric, pe care a început să îl folosească după ce a rămas și fară al doilea picior. Un localnic inimos i-a plătit acum și o proteză.

Iulian Neculea: „Greu iți e greu când nu vrei să faci ceva, atunci e greu. Numai când nu vrei, nu faci, când vrei, faci orice.”

Mirela, soția lui Iulian: „Totul e făcut de el. A făcut o sobă într-un picior. E un băiat bun, cu suflet mare, păcat de el că e cum este, dar muncește mult, prăsește, a făcut toaleta singur, într-un picior a săpat, singur.”

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu: „L-am văzut muncind și la alte gospodării. El și-a cumpărat o motosapă și ajută oamenii bătrâni, contracost.”

Vecin: „Acest tânăr ne a dat un exemplu pentru toți din localitate. Are cultul muncii în sânge”.

Vecină: „Se descurcă, merge pe fund. Să ia ceilalți din jur de la el exemplu. E foarte harnic. Crește pasări, porci.”

Reporter: „Sunteți un om fericit?”

Iulian Neculea: „Da. Fericirea nu vine din bani. Dacă omul are sufletul curat și fericit, are orice. Dacă ai un colț de pâine, mic și negru, tot ești fericit.”

Cei doi tineri trăiesc din pensia lui Iulian și din ajutorul de însoțitor al soției sale. Locuiesc de câțiva ani într-o cameră din casa părinților femeii și amândoi visează să aibă într-o zi casa lor.

Tags: vaslui, tânăr,


VIDEO PROTVPLUS.RO