Lăsata Secului pentru postul Sfintei Marii. Ce nu trebuie să faci în această zi
Potrivit Bisericii Ortodoxe, duminică, pe 31 iulie, creștinii sărbătoresc Lăsata Secului, ziua dinainte de începerea Postului Sfintei Marii.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe de 1 august și durează până pe 14 august 2022. Cu o zi, înainte de post, duminică pe 31 iulie are loc Lăsata Secului.
Potrivit tradiției bisericești, în cazul în care 31 iulie pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit creștinortodox.ro, cuvântul „sec”, din sintagma „lăsatul secului” este înțeles greșit de către români, care îl asociază cu o mâncare slabă, săracă în grăsimi.
Creștinii nu trebuie să asocieze postul cu mâncarea, ci la modul cum se raportează în relațiile cu ceilalți, la cât de calmi, respectuoși și îngăduitori sunt.
De asemenea, dacă țin post și se roagă la Dumnezeu, oamenii vor simți o liniște și o împlinire sufletească.
Ce înseamnă Lasata Secului
Lăsata secului înseamnă ultima zi în care creștinii care vor ține postul Adormirii Maicii Domnului, vor putea să mănânce de dulce, mai exact produse de origine animală: carne, ouă, lapte și brânză.
Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului
Un obicei străvechi spune că este bine ca de Lăsata Secului să se organizeze o masă mare și să se cheme rudele și prietenii pentru a petrece împreună.
În Câmpia Bărăganului, se spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi dis-de-dimineață, trebuie să se arunce spre răsărit.
Seara, de Lăsata Secului în județul Covasna, creștinii aprind focuri purificatoare. Tradiția spune că acest foc purifică totul în jur și alungă spiritele rele.
Cât durează postul Sfintei Marii
Postul Adormii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi cu o durată mai mare din calendarul Creștin Ortodox.
Ca durată, postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt decât postul Paștelui și postul Crăciunului.
Biserica Ortodoxă a hotărât ca postul Adormirii Maicii Domnului să aibă loc în fiecare an, între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea marii sărbători a Fecioarei Maria: Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.
Când e dezlegare la pește în postul Sfintei Marii
În Postul Adormirii Maicii Domnului creștinii au doar o singură zi pentru dezlegare la pește, pe data de 6 august, când se sărbătorește „Schimbarea la Față a Domnului”.
Sursa: crestinortodox.ro, Profimedia
Etichete: lasata secului, postul sfintei marii,
Dată publicare:
30-07-2022 21:49