Laptopurile sunt interzise în multe localuri din Cluj-Napoca. De ce au apelat patronii la această măsură
Fără laptop la cafenea. Este regula impusă de tot mai mulți patroni din Cluj-Napoca. Lucrul la calculator strică atmosfera din localuri, iar încasările scad.
Noua regulă a împărțit clienții în două tabere. Unii sunt revoltați de restricții, iar alții spun că astfel pot comunica mai bine cu cei din jur.
Oana este administratorul unei cafenele și este printre primii care au interzis folosirea laptopului mai mult de 15 minute.
Pentru asta, a lipit pe pereți și pe mese afișe de atenționare.
Oana Tismănaru, administrator cafenea: „Dacă vine cineva și își deschide laptopul la noi pe masă, nu îi zicem să și-l bage instant în geantă. Le spunem că dacă au ceva urgent de rezolvat, să își cumpere un bilet de avion, orice, un mail de trimis, îi rugăm foarte frumos să respecte regula.”
Alte cafenele aplică această regulă doar în weekend. Nu toți clienții au fost de acord, însă, cu restricțiile.
Bogdan Ciucean, antreprenor: „ Am avut reclamații la ANPC. Unii care vin chiar constant la noi, în continuare se plâng. Totul a plecat de acum câțiva ani de zile, când într-unul din shop-urile noastre, într-o sâmbătă, din 26 de locuri câte erau în încăpere, 20 erau ocupate de laptopuri, era o atmosferă super nepotrivită.”
Cristina, client: „Nu înțeleg de ce s-a luat decizia asta, chiar nu înțeleg.”
Ecaterina: „Nu mi se pare neapărat o decizie înțeleaptă pentru că uneori nouă, studenților, ne place să mai schimbăm peisajul în care învățăm.”
Alții sunt însă încântați de noua regulă.
„Oamenii cu laptopul stau mai mult timp și oamenii care vin să își bea cafeaua, să stea chill poate că nu au loc dacă vin mulți cu laptopul” spune altcineva.
În ciuda părerilor negative, vânzările au crescut. Fluxul de clienți s-a mărit, iar mesele sunt eliberate mult mai repede.