Kurtos kalacs cu lavandă, vedeta unui festival din Timișoara. Ce alte produse au mai preferat participanții
Parfumul de lavandă a învăluit joi centrul Timișoarei. Cei care apreciază această plantă, mirosul și chiar gustul ei, au putut să încerce înghețată și limonadă cu lavandă ori diverse creme și loțiuni.
De departe, vedeta festivalului a fost kurtos kalacs cu lavandă.
Un producător are de șapte ani o grădină cu peste o mie de tufe de lavandă și povestește că profitul din produsele pe care le face și le vinde a crescut de la un an la altul, cu aproximativ 30 - 40 la sută.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ștefan Ionică, producător de lavandă: „Unele conțin doar lavandă, altele sunt infuzate. Cum este mierea cu lavandă. Ținem florile cu lavandă în miere pentru o perioadă de câteva săptămâni, împrumută aroma de lavandă. Cafeua cu lavandă este o combinație de boabe de cafea, pe care le-am combinat împreună cu flori de lavandă într-o anumită cantitate ca să-i schimbe un pic aroma și gustul.”
La un astfel de eveniment, dulceața din lavandă a luat locul ciocolatei în deserturi. Un borcan costă 25 de lei.
Andreas Harnisfeger, administrator: „Biscuiți cu lavandă. Sunt făcuți cu făină, zahăr ouă, dar au și flori de lavandă în ale și gust de lavandă. Le dă o aromă.”
Un producător din Harghita a venit inclusiv cu kurtos kalacs cu lavandă.
Măgari Attila, producător kurtos kalacs: „În aluat punem o formă de sirop. Frământăm așa și după aia punem deasupra zahăr colorat cu lavandă, să fie puțin mov.”
În materie de frumusete, pe lângă loțiuni, creme și săpunuri, doamnele au apreciat uleiul bronzant de lavandă, dar si gloss-ul de buze, care nu lasă o nuanță puternică pe buze.
Cristina Ionică, producător de lavandă: „Este folosit uleiul esențial cu lavandă. În rest sunt ingrediente de morcov, buriti, vanilie, uleiul de Monoi de Tahuti. Protejează foarte bine pielea și dă o culoare minunată.”
În prezent lavanda este cultivată pe 200 de hectare de aproximativ 100 de producători.