Ignatul: tradiții și obiceiuri. De ce trebuie să vezi sânge în această zi și cum se prepară pomana porcului

Ignatul 2021. Tradiții și obiceiuri. De ce trebuie sa vezi sânge astăzi
Agerpres

Tăiatul porcului sau Ignatul este un eveniment important pentru români. Are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central.

Porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea.

De obicei, carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. 

Ignatul: Tradiții si superstiții 

- În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbește”;

- Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat;

Citește și
porci in batatura
Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice;

- Sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui;

- În multe zone din România, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit. 

De ce trebuie să vezi sânge astăzi 

- De Ignat este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul în casă;

- Dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli;

- După tăiere, urmează, obligatoriu, pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare;

- La pomana porcului, carnea se serveşte cu mămăligă şi cu murături. Mâncarea se servește în curte, iar toată lumea stă în picioare. Țuica fiartă este nelipsită de la pomana porcului;

- Când carnea de porc este dusă în casă, prima dată se aduce căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc;

- Părul de porc se păstrează, iar cu el se afumă copiii atunci când se crede că aceștia sunt deocheaţi. De asemenea, cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

Cum se pregătește „pomana porcului”

Pentru pomana porcului sau cina porcului, cum mai este cunoscută în Ardeal, se folosește carne grasă de la porcul proaspăt tăiat. 

Pe lista de ingrdiente se mai află cârnați, untură, vin roșu, sare, piper și boia dulce, potrivit rețetei prezentate de Emanuel Cîrstea pe foodstory.ro

Carnea de porc se taie în cuburi mari, care oricum se vor micșora odată puse în cratiță. 

În continuare, într-o oală se pune untura și se topește pe foc mic. Când untura este topită, se adaugă bucățile de porc și se prăjesc în baia de untură. 

După ce bucățile de carne sunt rumenite, se adaugă peste ele sarea, piperul, și bucățile de cârnați. Se mai țin câteva minute, apoi se adaugă și o cană de vin. 

Se dă focul mic și se lasă să fiarbă totul. Înainte de a se reduce tot lichidul se adaugă boia dulce și se mai lasă în continuare la foc mic. 

Când este gata pomana porcului, se servește alături de mămăligă și muraturi. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, afumate în podul casei, la fumul dulce de fag
Preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, afumate în podul casei, la fumul dulce de fag

Ignatul e abia luni, însă unii săteni au tăiat mai devreme porcul îngrășat peste an. Pentru că toba, cârnații și caltaboșul trebuie să fie gata până la Crăciun.

Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci
Tradiţiile de Crăciun, afectate de schimbarea climei. De ce au renunţat oamenii la porci

Pesta porcină, vremea neobişnuit de caldă, şi de ce nu, lipsurile, schimbă tradiţiile în România.

Au încins o petrecere în comună, de pomana porcului. De ce nu au mai așteptat până la Ignat
Au încins o petrecere în comună, de pomana porcului. De ce nu au mai așteptat până la Ignat

Localnicii dintr-o comună din Gorj nu au mai avut răbdare până la Ignat şi au făcut de pe-acum pomana porcului.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.