Ce este considerată hărțuire în mediul online. Când poți merge la poliție și ce presupune codul penal în legătură cu asta

Hartuire online
Shutterstock

Hărțuirea în mediul online este o problemă serioasă cu care se confruntă tot mai mulți oameni în zilele noastre

Această formă de hărțuire poate avea multe forme, de la răspândirea de zvonuri, postarea de fotografii sau informații personale, amenințări sau bullying prin videoclipuri, comentarii, mesaje, postări menite să umilească sau să facă rău cuiva. Totuși, în România, Codul Penal recunoaște cyber bullying-ul și îl pedepsește.

Hărțuirea online - ce presupune, conform Codului Penal

Hărțuirea online presupune o problemă din ce în ce mai des răspândită în contextul actual.

Comentarii răutăcioase, amenințări cu moarte, hărțuirea unor persoane pe internet, toate acestea sunt fapte pe care legea le pedepsește când victima face o plângere.

Adesea, victimele își pierd încrederea de sine, ajung să nu se mai simtă în siguranță, să le fie afectată sănătatea psihică sau să își schimbe obiceiurile de frica agresorilor. Anxietatea este unul dintre cele mai des resemțite sentimente în ceea ce privește hărțuirea online.

Citește și
Ștefan Lobodă, tânărul care la 19 ani a adus aurul României la MMA: „Dacă aș putea, aș lua toți tinerii în sală să facă sport”

Instrumentele pe care victimele le au la dispoziție nu sunt prea multe. Poți bloca agresorul pe toate rețelele care permit asta și/sau poți apela la Poliție.

Cu toate acestea, amenințările pot cu ușurință să inducă teamă și panică în viața unei victime, mai ales dacă aceasta nu are un sistem de sprijin bine pus la punct, locuiește singur/ă sau agresorul știe detalii precum facultatea/locul de muncă al victimei, adresa acesteia, etc.

Codul Penal definește hărțuirea online în două moduri:

Urmărirea sau supravegherea repetată a unei persoane în locuința sa sau în alte locuri frecventate, cauzându-i temere

Efectuarea de apeluri sau comunicări repetitive care cauzează temere, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu este o infracțiune mai gravă.

Conform legii, aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune gravă.

Iată ce spune Codul Penal:

„Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Ce are de făcut o persoană hărțuită online

Specialiștii și avocații spun că în primul rând ar trebui să blochezi persoana care te hărțuiește online. Dacă lucrurile continuă și persoana ia legătura cu tine prin alte mijloace online, strânge dovezi.

De la screenshot-uri, înregistrări, martori sau persoane care au fost hărțuite de aceeași persoane, adună tot ce ți-ar putea fi de folos în cadrul unei anchete.

Dacă situația se agravează, mergi la Poliție. Formulează o plângere penală (o poți face în termen de trei luni de la săvârșirea faptei).

„Potrivit art. 289 din Codul de procedură penală, plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute”, spune Poliția.

„Dacă nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.

Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.

Te poţi adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord”, este sfatul Poliției.

Nu lăsa lucrurile așa, pentru că hărțuirea online poate avea urmări grave asupra psihicului și a sănătății mintale.

Caută sprijin în oamenii de lângă tine, familie, prieteni, specialiști, psiholog, profesori, iubit/ă, etc.

Ai grijă să fii mereu în siguranță și nu oferi nimănui necunoscut adresa ta sau detalii intime despre tine.

Ce pedeapsă riscă cel acuzat

 Sacțiunea în cazul hărțuiri online depinde de încadrarea dată faptei. Acestea pot varia de la amendă penală până la cel mult șapte ani de închisoare pentru șantajul făcut cu scopul de a obține un folos.

Codul Penal explică faptul că: infracţiunea de hărţuire face parte din categoria celor îndreptate împotriva libertăţii persoanei şi nu are corespondent în Codul penal din 1969 sau în legile speciale, fiind o incriminare nouă.

Ea are în vedere anumite fapte apărute în viaţa modernă, prin care o persoană de rea-credinţă urmăreşte să îi creeze o stare de temere victimei, o urmăreşte fără drept sau fără un interes legitim, îi supra­veghează locuinţa, locul de muncă, efectuează apeluri telefonice sau se foloseşte de alte forme de comunicare în mod abuziv. Infracţiunea nu are obiect material, deoarece fapta incriminată se îndreaptă împotriva libertăţii persoanei”.

Mai pe scurt, o astfel de faptă este pedepsită cu amendă penală, între 1 lună și 6 luni de închisoare sau chiar până la 7 ani de închisoare.

În plus, unde fapta nu este considerată inacțiune, agresorul ar putea fi obligat de instanță să plătească despăgubiri (daune civile).

Persoanele care se consideră vătămate pot să își ceară repararea prejudiciul moral intentând un proces civil întemeiat pe răspunderea civilă delictuală.

Așadar, cei care consideră că li s-a încălcat dreptul la viață privată pot da în judecată agresorii pentru despăgubiri.

Victimele pot sesiza poliția sau organele de urmărire penală, însă totul va depinde de încadrarea faptei.

Hărțuirea în mediul online este o problemă de actualitate și poate lua mai multe forme, care se traduc prin amenințări, intimidare, agresiuni psihică și chiar șantaj.

Cyber Bullying-ul nu este prezent doar în viața tinerilor sau a elevilor/studenților, ci este o problemă cu care se poate confrunta oricine folosește internetul. Problema poate deveni atât de serioasă, încât victimele pot ajunge la suicid sau la forme de autoviolență.

Articol recomandat de sport.ro
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Vladimir Putin îl sfidează din nou pe Macron! Mesaj clar înaintea Jocurilor Olimpice: "Tu trebuie să respecți regulile"
Citește și...
"Dorel" a lovit din nou. Metoda prin care un muncitor a fixat un stâlp de iluminat care fusese lovit de o camionetă

"Dorel" a lovit din nou la Caransebeș! Muncitorul „experimentat” a fixat cu două scânduri din lemn un stâlp de iluminat, după ce un șofer a intrat cu o camionetă în construcție și a plecat.

Târg la Iași. Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual. „Deosebit”
Târg la Iași. Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual. „Deosebit”

Peste 60 de meșteri populari din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Iași unde au expus obiecte lucrate manual.

Pelicula „Trei kilometri până la capătul lumii”, proiectată la Festivalul de la Cannes. Care a fost părerea publicului
Pelicula „Trei kilometri până la capătul lumii”, proiectată la Festivalul de la Cannes. Care a fost părerea publicului

Proiecția filmului românesc „Trei kilometri până la capătul lumii" a avut loc vineri la Festivalul de Film de la Cannes.

 

Recomandări
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră
Fenomen alarmant în Armata Română. Motivul pentru care tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la carieră

Tot mai mulți ingineri militari aleg să renunțe la uniformă și la beneficiile unei cariere în Armata Română. 

Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați
Barbaria armatei ruse nu cunoaște limite. Modul în care forțele Moscovei profită de civilii ucraineni care sunt capturați

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că oamenii au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN.

Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii
Ambasadoarea SUA în România, concluzii după întâlnirea dintre Iohannis și Biden. Capitolele la care ne asemănăm cu americanii

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu Joe Biden a decurs „excelent”, crede ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București.