Ce este considerată hărțuire în mediul online. Când poți merge la poliție și ce presupune codul penal în legătură cu asta
Hărțuirea în mediul online este o problemă serioasă cu care se confruntă tot mai mulți oameni în zilele noastre
Această formă de hărțuire poate avea multe forme, de la răspândirea de zvonuri, postarea de fotografii sau informații personale, amenințări sau bullying prin videoclipuri, comentarii, mesaje, postări menite să umilească sau să facă rău cuiva. Totuși, în România, Codul Penal recunoaște cyber bullying-ul și îl pedepsește.
Hărțuirea online - ce presupune, conform Codului Penal
Hărțuirea online presupune o problemă din ce în ce mai des răspândită în contextul actual.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Comentarii răutăcioase, amenințări cu moarte, hărțuirea unor persoane pe internet, toate acestea sunt fapte pe care legea le pedepsește când victima face o plângere.
Adesea, victimele își pierd încrederea de sine, ajung să nu se mai simtă în siguranță, să le fie afectată sănătatea psihică sau să își schimbe obiceiurile de frica agresorilor. Anxietatea este unul dintre cele mai des resemțite sentimente în ceea ce privește hărțuirea online.
Instrumentele pe care victimele le au la dispoziție nu sunt prea multe. Poți bloca agresorul pe toate rețelele care permit asta și/sau poți apela la Poliție.
Cu toate acestea, amenințările pot cu ușurință să inducă teamă și panică în viața unei victime, mai ales dacă aceasta nu are un sistem de sprijin bine pus la punct, locuiește singur/ă sau agresorul știe detalii precum facultatea/locul de muncă al victimei, adresa acesteia, etc.
Codul Penal definește hărțuirea online în două moduri:
Urmărirea sau supravegherea repetată a unei persoane în locuința sa sau în alte locuri frecventate, cauzându-i temere
Efectuarea de apeluri sau comunicări repetitive care cauzează temere, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu este o infracțiune mai gravă.
Conform legii, aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune gravă.
Iată ce spune Codul Penal:
„Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.
Ce are de făcut o persoană hărțuită online
Specialiștii și avocații spun că în primul rând ar trebui să blochezi persoana care te hărțuiește online. Dacă lucrurile continuă și persoana ia legătura cu tine prin alte mijloace online, strânge dovezi.
De la screenshot-uri, înregistrări, martori sau persoane care au fost hărțuite de aceeași persoane, adună tot ce ți-ar putea fi de folos în cadrul unei anchete.
Dacă situația se agravează, mergi la Poliție. Formulează o plângere penală (o poți face în termen de trei luni de la săvârșirea faptei).
„Potrivit art. 289 din Codul de procedură penală, plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute”, spune Poliția.
„Dacă nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Te poţi adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord”, este sfatul Poliției.
Nu lăsa lucrurile așa, pentru că hărțuirea online poate avea urmări grave asupra psihicului și a sănătății mintale.
Caută sprijin în oamenii de lângă tine, familie, prieteni, specialiști, psiholog, profesori, iubit/ă, etc.
Ai grijă să fii mereu în siguranță și nu oferi nimănui necunoscut adresa ta sau detalii intime despre tine.
Ce pedeapsă riscă cel acuzat
Sacțiunea în cazul hărțuiri online depinde de încadrarea dată faptei. Acestea pot varia de la amendă penală până la cel mult șapte ani de închisoare pentru șantajul făcut cu scopul de a obține un folos.
Codul Penal explică faptul că: infracţiunea de hărţuire face parte din categoria celor îndreptate împotriva libertăţii persoanei şi nu are corespondent în Codul penal din 1969 sau în legile speciale, fiind o incriminare nouă.
Ea are în vedere anumite fapte apărute în viaţa modernă, prin care o persoană de rea-credinţă urmăreşte să îi creeze o stare de temere victimei, o urmăreşte fără drept sau fără un interes legitim, îi supraveghează locuinţa, locul de muncă, efectuează apeluri telefonice sau se foloseşte de alte forme de comunicare în mod abuziv. Infracţiunea nu are obiect material, deoarece fapta incriminată se îndreaptă împotriva libertăţii persoanei”.
Mai pe scurt, o astfel de faptă este pedepsită cu amendă penală, între 1 lună și 6 luni de închisoare sau chiar până la 7 ani de închisoare.
În plus, unde fapta nu este considerată inacțiune, agresorul ar putea fi obligat de instanță să plătească despăgubiri (daune civile).
Persoanele care se consideră vătămate pot să își ceară repararea prejudiciul moral intentând un proces civil întemeiat pe răspunderea civilă delictuală.
Așadar, cei care consideră că li s-a încălcat dreptul la viață privată pot da în judecată agresorii pentru despăgubiri.
Victimele pot sesiza poliția sau organele de urmărire penală, însă totul va depinde de încadrarea faptei.
Hărțuirea în mediul online este o problemă de actualitate și poate lua mai multe forme, care se traduc prin amenințări, intimidare, agresiuni psihică și chiar șantaj.
Cyber Bullying-ul nu este prezent doar în viața tinerilor sau a elevilor/studenților, ci este o problemă cu care se poate confrunta oricine folosește internetul. Problema poate deveni atât de serioasă, încât victimele pot ajunge la suicid sau la forme de autoviolență.
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
04-05-2024 13:27