Hainele vechi primesc o viață nouă, la Cluj-Napoca. „Chiar mi se pare că poți găsi mici comori aici”
La Cluj-Napoca, hainele vechi primesc, zilele acestea, o viață nouă! Este vorba despre un târg cu articole vestimentare purtate, menit să atragă atenția asupra risipei din industria modei. Într-un an, un european aruncă, în medie, 11 kilograme de textile!
Inițiativa - ce aparține unei asociații non-guvernamentale și a ajuns deja la a opta ediție - a primit și recunoaștere internațională, prin două premii obținute recent.
Pe umerașele colorate de la târg, sunt peste o mie de articole vestimentare care-și așteaptă noii proprietari: de la rochii cu imprimeuri florale, cămăși pentru birou sau tricouri de zi cu zi și până la fuste de toate lungimile. Din ofertă nu lipsește nici încălțămintea.
Femeie: „Putem să dăm o nouă șansă hainelor pe care nu le mai purtăm. Eu cel puțin am dulapul plin de haine pe care nu le port.Mi se pare că găsești obiecte vestimentare mai interesante. Această a fost 20 de lei, cămașa. Chiar mi se pare că poți găsi mici comori."
Prețurile încep de la 15 lei pentru un accesoriu sau un tricou, și pot ajunge la câteva sute de lei, pentru piesele ce poartă semnătura unor designeri.
Recent, în cadrul unui concurs internațional la care au participat zeci de echipe din țări precum Finlanda, Germania sau Elveția, acest proiect a fost desemnat cel mai bun proiect de business și antreprenoriat, dar și cel mai bun din toată Europa, în anul 2022.
Ioana Pîrlea, coordonator Reclothing, JCI Cluj: "E munca depusă de noi în ultimii doi ani, în care am reușit să strângem aproape patru tone de haine, e o cantitate foarte mare. Însă în același timp foarte mică dacă stăm să ne gândim la risipa care e în jurul nostru. Purtăm mai puțin de o treime dintre hainele pe care le purtăm, așadar noi încercăm să tragem un semnal de alarmă prin acest proiect."
Banii strânși la târg vor merge către proiecte educaționale pentru copii. Din sumele adunate la celelalte ediții, voluntarii au dotat școli din mediul rural, au amenajat un centru pentru copiii ucraineni și au cumpărat daruri de sărbători, pentru comunități defavorizate.