Google sărbătorește 334 de ani de la nașterea lui Bach printr-un Doodle în premieră

Doodle Google interactiv, la 334 de la nașterea lui Bach

Google îl sărbătorește, joi, pe celebrul compozitor Johann Sebastian Bach printr-un Google Doodle ce marchează o premieră.

Google a creat primul Google Doodle ce folosește programul de inteligență artificială pentru a marca ziua de 21 martie, când se împlinesc 334 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach.

Google Doodle-ul dedicat lui Bach este de fapt un joc interactiv în care utilizatorii sunt învățați ce înseamnă o „armonie”, după care sunt invitați să creeze singuri propria lor armonie, cu ajutprul programului Google de Inteligență artificială.

 

Cine a fost Johann Sebastian Bach

Citește și
echinoctiul de primavara
Echinocţiul de primăvară. Momentul sosirii primăverii astronomice
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Johann Sebastian Bach a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori din istoria universală a muzicii. El s-a născut la Eisenach, în Germania, fiind fiul lui Johann Ambrosius Bach, violinist.

Patru dintre copiii lui Johann Ambrosius Bach au devenit muzicieni, prin aceștia numărându-se și Johann Sebastian Bach, care a învățat să cânte la vioară de la tatăl său. Însă, după moartea prematură a tatălui său, când el avea doar 9 ani, Bach a ajuns în grija fratelui său mai mare, Johann Christoph, organist la Ohrdurf. Aici a început să execute primele motive muzicale la orgă, dovedind o înclinație deosebită pentru acest instrument.

Johann Sebastian Bach compune prima sa piesă, o cantată, în 1704, și își creează imediat reputația unui improvizator plin de virtuozitate, scrie Agerpres.

Însă, din cauza geniului său neînțeles, a avut mereu discuții cu patronii și cu autoritățile.

El nu a fost descoperit cu adevărat decât la aproape un secol de la moartea sa, când Mendelssohn Bartholdy dirijează, în anul 1829, ''Patimile după Ioan''.

Bach a avut 20 de copii de la două soții

Bach s-a căsătorit prima dată, la 20 de ani, cu verișoara sa, Maria Barbara. Cei doi au avut împreună șapte copii.

În această perioadă este angajat ca organist la Muhlhausen, unde compune numeroase cantate noi (131, 71, 196) și ''Actus tragicus''. Apoi călătorește, la invitația ducelui Wilhelm Ernst, la Weimar, unde obține postul de organist de curte, stabilindu-se aici timp de nouă ani (1708-1717). Îna ceastă perioadă, el compune numeroase lucrări pentru orgă (''Toccata în re major'' - 1709, ''Alla breve în re minor'' - 1709, ''Orgelbuchlein'' - 1717), cantate și piese pentru clavecin.

În anul 1720, Maria Barbara moare și, la câteva luni după aceea, Bach se recăsătorește cu cântăreața Anna Magdalena Wulken, cu care va avea 13 copii.

Opera lui Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach a tratat toate genurile muzicale din epocă, cu excepția operei. Cantata s-a aflat în centrul creației vocale a lui Bach, care a scris cinci serii de lucrări în acest gen.

Bach semnează și lucrări muzicale cu caracter didactic, ''Clavecinul bine temperat'', două concerte pentru vioară (în la minor și mi major), un concert pentru două viori în re minor, două suite în do major și do minor ș.a. Între cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără cele șase concerte instrumentale brandenburgice, pe care Bach le-a dedicat lui Christian Ludwig, principe de Brandenburg-Schwedt.

În 1723 este numit cantor la biserica Saint-Thomas din Leipzig și se înscrie în Consiliul orașului. De asemenea, ocupă postul de profesor de muzică la Tomasschule (fundație augustiniană datând din 1212). Muncește enorm, compunând cantate pentru toate duminicile și sărbătorile religioase, în beneficiul bisericilor Saint-Thomas și Saint-Nicolas (în total peste 300 de cantate). Organizează un cor format din elevii de la Thomasschule și un mic cor compus din interpreți în majoritatea lor cantori bisericești.

Bach moare la doar 65 de ani, orb

Luptă pentru ca munca sa să fie apreciată la adevărata ei valoare, însă, din nefericire, rezultatul este un lung șir de dispute cu autoritățile școlii Saint-Thomas și cu Consiliul orășenesc. În ciuda problemelor, Bach este mai mult decât oricând preocupat de munca sa. Din această perioadă datează ''Ofranda muzicală'', ''Magnificat'' (1723), ''Patimile după Ioan'' (1723), ''Patimile după Matei''(1729), ''Oratoriul de Crăciun''(1734) și multe alte compoziții.

Efectele muncii sale titanice nu întârzie să se arate — starea sănătății marelui compozitor începe să se înrăutățească. Are probleme cu vederea și este operat de un celebru chirurg englez, dar fără succes, Bach pierzându-și vederea.

Moare la 28 iulie 1750, la Leipzig, la vârsta de 65 de ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor

Comisia Europeană amendează din nou Google cu 1,49 mld. euro pentru că a încălcat reglementările privind concurenţa în UE, prin practicile sale în domeniul reclamelor.

Echinocţiul de primăvară. Momentul sosirii primăverii astronomice
Echinocţiul de primăvară. Momentul sosirii primăverii astronomice

Echinocțiul de primăvară. Google anunță momentul sosirii primăverii astronomice cu un google doodle dedicat echinocțiului de primăvară din 2019. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.