Fructele românești își fac cu greu loc pe rafturile magazinelor, care sunt pline de produse de import
Chiar dacă vremea a jonglat cu emoțiile proprietarilor de livezi, merii sunt plini de rod și anul acesta. Fructele românești sunt gustoase, aromate, dar se strecoară anevoios în mările lanțuri de magazine.
La raft predomină marfa din Polonia, Olanda sau Turcia. Problema este că și exporturile au scăzut, cu 40 la sută.
Într-o livadă din Alba, producţia va fi aproape dublă faţă de anul trecut. Merii, care înfloresc ultimii, au scăpat de îngheţul din primăvară, iar în mai şi iunie, când s-au format fructele, a plouat suficient. Au contat și investițiile.
Cornel Baba, proprietar livada: “Anul trecut, cu toate intemperiile, am avut undeva la 8-10 kg pe măr. Anul ăsta datorită irigării prin picurare, plasă antigrindină, o să ajungem undeva intre18-20-22 de kg pe măr. Preţul o să fie tot 2,5 lei ca anul trecut.”
O parte din mere va merge la clienții care vor fructe proaspete şi aromate, direct din livada. Din ce rămâne nevândut se face suc.
Şi într-o livadă din Cluj se anunță o recoltă peste așteptări.
Liliana Tomoiaga, director Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare pentru Vinificaţie şi Viticultura Blaj: "Merele de vară din soiurile star alb au o producţie cu 25-30% mai mare ca anul trecut."
Din păcate, toamna vine cu un paradox. În orașe, în special, fructele româneşti sunt greu de găsit. Marile lanţuri de magazine merg foarte mult pe importuri, se plâng cultivatorii authtoni. O posibilă soluție stă în asocierea lor.
Cornel Baba, proprietar livadă: “Vrem să facem o cooperativă, să ne asociem trei pomicultori care suntem cu suprafeţe până la 1 hectar şi jumătate să ne sprijinim în cadrul cooperativei să valorificăm fructele".
Prea puţini reuşesc să facă şi export. O parte din recolta acestei livezi din Cheresig, Bihor, va pleca peste hotare.
Constantin Demian, fermier: "Anul acesta recolta este destul de bună, cu vreo 25-30 la sută mai mare decât anii trecuţi. Marea parte a merelor pleacă dincolo, în Ungaria şi Italia, şi o cantitate mai mică facem suc ecologic".
Dacă în 2018 ţara noastră exporta mere în valoare de aproape 2 milioane de euro, în 2019, cifra a scăzut la aproximativ 1 milion, potrivit Institutului Naţional de Statistică.