Franța a trimis avioane de luptă în România. Unde se află sistemul francez care apără Portul Constanța de atacurile rusești
Franța a trimis trei avioane de luptă Rafale în România, alături de 30 de piloți, pentru a întări granița NATO.
Avioane de luptă franceze au zburat alături de Forțele Aeriene Române deasupra bazei aeriene Fetești, în timp ce NATO își întărește prezența militară în țara membră, România, la granița cu Ucraina, scrie News.com.au.
După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, NATO și-a intensificat eforturile de a întări apărarea flancului sud-estic al alianței, trimițând grupuri de luptă suplimentare în regiune.
NATO și-a intensificat, de asemenea, exercițiile comune de-a lungul flancului estic mai larg al blocului de apărare - care cuprinde opt țări membre - de la Estonia și Letonia, care se învecinează cu Rusia la est, până la România și Bulgaria la Marea Neagră.
Cel mai recent exercițiu comun din regiune - desfășurat între 16 și 20 octombrie - a reunit pentru prima dată aviatori francezi și români și avioanele acestora.
În ciuda faptului că zboară pe avioane de luptă diferite, românii au spus că c-au înțeles foarte bine cu francezii. ”Lucrăm ca francezii, ne înțelegem perfect”, a declarat locotenent-colonelul și pilotul român Lucian Tătulea.
Aproximativ 30 de piloți francezi împreună cu trei avioane Rafale au călătorit în România în încercarea de a îmbunătăți „interoperabilitatea” - capacitatea de a lucra împreună - și de a antrena implementări „agile” mai puțin previzibile.
Ca națiune principală pentru „Misiunea Aigle” a Alianței, desfășurată în România, Franța acționează ca punct de contact între București și alți aliați, care încearcă să trimită trupe în țara vecină cu Ucraina.
România găzduiește în prezent peste 5.000 de militari străini, cel mai mare contingent din regiunea de sud-est a NATO. Aproximativ 1.350 de militari sunt din Franța și aparțin în mare parte forțelor terestre franceze, care fac parte dintr-un batalion multinațional care include 300 de soldați din Belgia și Luxemburg.
Staționat la baza militară Cincu din centrul României, batalionul condus de francezi se mai laudă cu 13 tancuri Leclerc și mai multe obuziere CAESAR.
Sistemul MAMBA de la Capu Midia, singurul din afara Franței
Un detașament de 100 de piloți francezi sunt staționați și la baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru a proteja portul strategic Constanța împotriva potențialelor atacuri rusești.
Membră NATO din 2004, România a promis că își va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul său intern brut din 2023, față de două procente anterior.
În ultimele luni, baza aeriană Fetești a cunoscut mai multe renovări și construcția de noi facilități, inclusiv hangare care adăpostesc flota românească de avioane de luptă F-16 second-hand, fabricate în SUA și achiziționate din Portugalia.
La aproximativ 100 de kilometri, pe terenul de antrenament Capu Midia, a fost instalat un sistem antiaerian francez cu rază medie de acțiune cunoscut sub numele de MAMBA, pentru a ajuta trupele locale să monitorizeze activitățile rusești.
Bateria de rachete - care este singurul sistem activ desfășurat de Franța în străinătate - este acolo pentru a proteja portul vital Constanța, prin care trec majoritatea exporturilor de cereale ucrainene.
Sistemul MAMBA a semnalat mai multe niveluri de alertă
La aproximativ 400 de kilometri de Peninsula Crimeea, sistemul MAMBA a semnalat „mai multe niveluri de alertă” de când a fost instalat, în mai 2022, a declarat maiorul Gilles, șeful detașamentului francez, care nu și-a oferit numele complet din motive de securitate.
Cuprinzând un radar de 360 de grade și două lansatoare înarmate cu 16 rachete, sistemul MAMBA acoperă o rază de 100 de kilometri împotriva diferitelor amenințări aeriene și „operează 24/7”, a spus el.
În plus, sistemele radar Ground Master 200 (GM200) de fabricație franceză sunt capabile să supravegheze o rază de până la 250 de kilometri.
De la încheierea unui acord care permite transporturi sigure de cereale prin Marea Neagră, Moscova și-a intensificat loviturile în regiunile sudice ale Ucrainei de lângă granița cu România.
În urma descoperirii mai multor resturi de drone, oficialii NATO și români au condamnat atacurile, dar au spus că țara nu a fost vizată în mod intenționat.
Cu toate acestea, descoperirile au dus la construirea de adăposturi antiaeriene în satul Plauru, din estul României.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: NATO, Franta, romania, războiul din Ucraina, graniță, protectie, avioane de lupta,
Dată publicare:
27-10-2023 16:59