Mircea Geoană, de Ziua Armatei: „Graniţele statului român, mai sigure ca oricând”
Graniţele statului român sunt „mai sigure ca oricând”, în pofida războiului din vecinătate şi multiplelor crize, a afirmat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un mesaj transmis de Ziua Armatei Române.
„Astăzi, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României, salut cu recunoştinţă, cu respect şi mândrie pe toţi cei care slujesc sub Drapelul tricolor, apărând ţara şi Naţiunea română. Semnificaţia acestei zile pentru întreaga Naţiune o regăsim în patriotismul şi jertfa ostaşilor români de astăzi şi de ieri. Mă bucur că anul acesta celebrez Ziua Armatei României alături de aliaţii şi partenerii noştri la sediul NATO din Bruxelles. În pofida războiului la graniţele noastre, multiplelor crize care zguduie întreaga lume, românii şi româncele, întreg teritoriul Statului român sunt astăzi mai sigure ca oricând în istoria Naţiunii noastre, ca membri ai Alianţei Nord-Atlantice”, a subliniat Geoană.
El le-a urat tuturor militarilor şi civililor care slujesc Armata Română, bărbaţi şi femei în uniformă, rezerviştilor, veteranilor multă sănătate şi putere de muncă.
„La mulţi ani, Armată Română! La mulţi ani, România!”, a transmis Mircea Geoană.
Ceremonie la Monumentul Ostașului Necunoscut, de Ziua Armatei. Sute de studenți au depus jurământul militar
Trei sute de studenți ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naționale de Apărare au depus, miercuri, jurământul de credință față de țară.
Martori la ceremonia de la Monumentul Ostașului Necunoscut le-au fost nu doar oficialitățile, ci mai ales familiile.
De Ziua Armatei României, militarilor le este recunoscută, poate mai mult ca oricând, importanța. Mai ales cu un război la graniță și cu altul în Orientul Mijlociu.
Jurământ depus de studenți
Noua generație de studenți militari este poate prima după mulți ani care se pregătește cu războaiele amenințătoare atât de aproape de țară.
Klaus Iohannis, președintele României: „Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung. În acest context dificil este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO”.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Deteriorarea situației de securitate la granițele României, dar și conflictul din Orientul Mijlociu ne demonstrează o dată în plus de ce avem nevoie de o Armată puternică, care să facă față noilor provocări”.
Un motiv în plus ca România să aloce de anul acesta două procente și jumătate din bugetul ei pentru armată și înzestrare.
Angel Tîlvăr, ministru al Apărării Naționale: „Ne confruntăm, astăzi, din nou, cu un val de violență, din Ucraina vecină, până în Israelul prieten. Invazia ilegală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, precum și atacurile barbare ale grupării teroriste Hamas asupra civililor din Israel reprezintă violări flagrante și nejustificate ale dreptului internațional umanitar, pe care România le-a condamnat în termenii cei mai fermi”.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului: „Actuala situație de securitate ne îndeamnă să prețuim trecutul nostru, sacrificiul ostașilor români, dar prioritatea noastră rămâne să ne protejăm prezentul și să construim România de Mâine. Avem datoria să nu permitem niciunor mișcări retrograde și extremiste să distrugă modul nostru de viață european și occidental, pe care l-am construit cu greu în ultimii 30 de ani”.
În Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut a fost zi de sărbătoare, dar și de comemorare a militarilor căzuți în cele două războaie mondiale și în teatrele de operații. Prilej ca Drapelul Statului Major al Apărării să fie decorat de Președintele României.