Forțele pentru Operații Speciale recrutează ”eroii de mâine”. Cum se face selecția
Forțele pentru Operații Speciale recrutează „eroii de mâine”. Procedurile de evaluare și pregătire sunt împrumutate de la trupele speciale americane, renumitele „Berete verzi”.
La noi sunt selectați acum nu doar profesioniști, ci și civili.
Interesul pentru structura de elită a Ministerului Apărării este tot mai mare, însă puțini sunt cei care rezistă ritmului infernal de teste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
160 de civili vor să intre în Forțele Speciale, dar nu toți vor ajunge să urmeze cel mai nou curs de formare. Condițiile sunt dure și doar câteva zeci vor fi instruiți la Școala de la Vlădeni.
Adrian Sileanu, locțiitorul comandantului Școlii FOS: ”Un curs pentru parașutiști comando, pentru subofițeri. Interesul din mediul civil este în trend ascendent pentru tinerii care doresc să își depășească limitele și vor o activitate cu grad ridicat de pericol, în mod organizat, în armată.”
Un instructor a ajuns la forțele speciale la 44 de ani. Până în 2017 a fost director de vânzări la o firmă de termopane, dar a trecut toate testele cu brio și a fost și în teatrul de operații din Afganistan.
Pentru militarii profesioniști programul de selecție este deja la final. Celor cinci aleși în primăvară li se vor alătura 16 cursanți care își doresc intre în Forțele Speciale.
Candidat pentru Școala FOS: ”Într-adevăr, nu este un program ușor, adică trebuie să ai un anumit psihic, dar am format o echipă și o să ne atingem toate obiectivele până la final.”
Instructor FOS: ”Nu există limită. Noi îi ducem până la pragul epuizării fizice și psihice.”
Iar în ultimele patru săptămâni, nu mai puțin de 27 de candidați și-au făcut bagajale și au plecat acasă. Unii, obligați de accidentări.
Candidată FOS: ”Voi încerca, din nou, la primăvară!”
Candidat FOS: ”Dacă nu am renunțat acum cu entorsa, când o să revin sănătos, ce motiv aș avea să renunț?”
Toți candidații care trec de selecție trebuie să își ia și brevet de parașutist. Cursurile de operator FOS vor începe în noiembrie și durează 11 luni. Vor deveni oficial membri ai Forțelor pentru Operații Speciale în momentul în care vor primi beretele verzi, cuțitul SICA și insigna Forțelor Speciale.
Misiunile operatorilor FOS sunt neconvenționale și strict secrete, cunoscute în mare măsură doar de Consiliul Suprem de Apărare a țării. Ultima oară au fost văzuți public luna trecută, când un detașament al Forțelor de Operații Speciale a asigurat protecția forțelor aeriene implicate în evacuarea românilor din Afganistan.