Cum să crești în locuință unul dintre cei mai populari ficuși. Sfaturi pentru a ajunge la peste un metru înălțime

Ficus Lyrata
Shutterstock

Ficus lyrata este o plantă perfectă pentru interior. Are frunze foarte mari, puternic nervurate, care cresc vertical pe o plantă înaltă.

Cu o nuanță superbă de verde intens, această plantă cu frunze mari este deosebită în orice decor. În plus, nu e greu de întreținut și noi nu este prea pretențioasă, așa că o poți așeza unde crezi că se potrivește mai bine în casa ta.

Ficus lyrata mai est3e cunoscut și sub denumirile populare de smochin cu frunze de lăutar, smochin banjo, smochin cu frunze de lăută, smochin cu frunze de liră sau smochin cu frunze de liră

Iată tot ce trebuie să știi despre ficus lyrata și cum să ai grijă de el.

Ficus lyrata - descriere și origini

Aceste plante sunt originare din tropice, unde prosperă în condiții calde și umede. Acest lucru le face puțin mai dificile pentru cei care vor să le crească în casă, unde e posibil să aibă dificultăți în reproducerea acestor condiții aburinde. Totuși, sunt plante relativ robuste care pot rezista în condiții mai puțin perfecte pentru o perioadă rezonabilă de timp.

Citește și
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Aceste plante sunt menite să fie cultivate ca plante mari. Sunt perfecte dacă le poți așeza într-un ghiveci pe podea, unde planta este lăsată să crească până la 180 de cm sau mai mult. (În peisajele tropicale, copacii ating în mod obișnuit înălțimi de 12 metri sau mai mult.)

Datorită frunzelor lor mari, acestea nu sunt plante naturale pe care să le tai la o dimensiune gestionabilă, deși pot suporta tăieri modeste pentru a le modela.

Ficus lyrata nu sunt plante deosebit de pretențioase. Una dintre cele mai comune plângeri despre aceste plante este apariția petelor pe frunze, care este deosebit de vizibilă la o plantă cu frunze mari.

Aceste pete sunt de obicei cauzate de rănirea frunzei, fie prin deteriorare mecanică, fie printr-un atac de acarieni. Uneori, petele maro sunt un indiciu că spațiul este prea rece pentru planta ta, deoarece Ficus lyrata are un suc ușor caustic care poate provoca aceste pete maro atunci când este expus la aer rece.

Aceste plante sunt, de asemenea, sensibile la diverse boli de pete și fungice ale frunzelor, care sunt de obicei cauzate de lipsa fluxului de aer și de prea multă umiditate pe frunze.

Poți ajuta la prevenirea acestor probleme și la menținerea sănătății plantei tale prin tunderea adecvată, îndepărtarea frunzelor și ramurilor moarte pe măsură ce le observi.

Dacă planta ta pierde frunze, este probabil un semn de prea puțină umiditate la rădăcini, sau de umiditate scăzută și aer rece, uscat. Încearcă să pulverizezi planta regulat pentru a crește umiditatea ambientală. În cele din urmă, aceste plante sunt, de asemenea, mai sensibile la niveluri ridicate de sare, așa că asigură-te că clătești foarte bine solul din ghiveci, de preferat lunar, pentru a preveni acumularea de săruri din îngrășăminte.

Ficus lyrata sunt vulnerabile la dăunători, inclusiv afide, păduchi lânoși, acarieni, păianjeni și musculițe albe. Dacă este posibil, identifică infestarea cât mai devreme și trateaz-o cu cea mai puțin toxică opțiune.

Petele roșii de pe frunzele de Ficus lyrata sunt, de fapt, o problemă numită edem și apare atunci când rădăcinile plantei absorb mai multă apă decât pot transpira frunzele, astfel celulele se sparg - de obicei pe partea inferioară a frunzei. De obicei, acest lucru se întâmplă când plantele sunt suprasaturate în timpul creșterii frunzelor noi.

Edemul nu este ceva de care să te îngrijorezi. Este doar puțin inestetic. Frunzele afectate nu se vor recupera, dar în cele din urmă vor cădea.

Ficus Lyrata

Condiții de creștere

Ficusului lyrata nu-i place să fie mutat sau întors frecvent. Așază planta într-o poziție permanentă și menține-o curată, ștergând-o cu o cârpă.

Ficus lyrata va păstra doar frunzele care sunt orientate către lumină; frunzele orientate spre un perete sau un colț întunecat nu vor dura. Așteaptă-te ca ficusul tău să piardă frunze dacă muți sau repoziționezi planta.

Lumină

Această plantă necesită lumină puternică, filtrată. Poate tolera chiar și ceva soare, mai ales dacă este așezată într-o fereastră orientată spre est. Plantele care sunt păstrate prea întunecat nu vor crește rapid.

Apă

Menține solul umed, dar nu îmbibat, altfel planta va pierde frunze și va suferi de putrezirea rădăcinilor. Doar suprafața solului ar trebui să se usuce între udări; când simți că stratul superior de sol este uscat, este timpul să uzi planta din nou.

Replantare

Exemplarele sănătoase sunt plante cu creștere rapidă și sisteme radiculare agresive (ceea ce este destul de tipic pentru orice ficus). Încearcă să replantezi planta anual, mărind dimensiunea ghiveciului cu 5 până la 10 cm până când planta ajunge la dimensiunea dorită sau până când nu mai poți gestiona ghiveciul. Odată ce plantele sunt în ghivece mari, răzuiește primele câteva centimetri de sol și înlocuiește-le anual cu sol de ghiveci proaspăt.

Ficus Lyrata

Umiditate

Umiditatea normală din cameră este suficientă, dar Ficus lyrata va beneficia de o umiditate mai mare; de fapt, frunzele uscate pot fi un semn că este necesară o umiditate mai mare (precum și udări mai frecvente).

Temperatură

Cel mai bine este să menții Ficus lyrata la 18°C-30°C și să eviți scăderea temperaturilor sub 15°C.

Această plantă va ajunge la o înălțime maximă de aproximativ 10 metri în exterior. Ca plantă de interior, va fi mai mică, crescând până la aproximativ 1,8 metri înălțime.

Ficus lyrata sunt pretențioase, dar nu sunt mai complicate de îngrijit decât multe alte plante. Există întotdeauna riscul de cădere a frunzelor deoarece au nevoie de soare puternic, umiditate, temperaturi constante și fără curenți de aer.

De asemenea, Ficus lyrata sunt mai predispuse la dăunători și boli decât alte plante. Atrage majoritatea dăunătorilor și este foarte ușor să se infecteze. Totuși, sunt relativ ușor de întreținut în alte privințe (de exemplu, udarea) și dacă au nevoie de ceva, adesea îți vor comunica prin căderea frunzelor.

Ficus lyrata nu sunt sigure pentru animalele de companie. Sunt toxice pentru pisici și câini, precum și pentru oameni dacă sunt consumate. Cel mai bun lucru este să ții plantele de apartament departe de accesul copiilor mici și al animalelor de companie.

Acest tip de ficuși sunt fericiți într-un mediu stabil și ar trebui întotdeauna plasați chiar lângă sau în apropierea unei ferestre. Ține aceste plante departe de aerul condiționat, calorifere și curenți de aer. Dacă observi căderea frunzelor, manevrează-le cu grijă când le ștergi, tai sau tratezi și fii răbdător - va dura până vor crește înapoi.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Fenomen astronomic rar. O eclipsă parțială de lună va putea fi văzută din România. Când are loc și de unde poate fi observată
Fenomen astronomic rar. O eclipsă parțială de lună va putea fi văzută din România. Când are loc și de unde poate fi observată

Eclipsa parţială de Lună se produce în noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), când Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces.  

Un cuplu acuzat că a omorât o tânără pentru a-i fura copilul a scăpat de închisoare. De ce i-a lăsat judecătoarea liberi
Un cuplu acuzat că a omorât o tânără pentru a-i fura copilul a scăpat de închisoare. De ce i-a lăsat judecătoarea liberi

Într-o zi din iunie 2002, o adolescentă cu dizabilități a dispărut fără urmă din Riverina New South Wales. De atunci, misterul a ceea ce s-a întâmplat cu ea a captivat regiunea din Australia.

 

Zilele Bucureştiului 2024. Programul evenimentelor. Ce poți face în Capitală pe 21 și 22 septembrie
Zilele Bucureştiului 2024. Programul evenimentelor. Ce poți face în Capitală pe 21 și 22 septembrie

Bucureștiul se pregătește să-și sărbătorească istoria și diversitatea în cadrul evenimentului „Zilele Bucureștiului 2024”, ce va avea loc în perioada 21-22 septembrie.

 

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.