Fermierii riscă să rămână cu fructele neculese, pentru că nu găsesc zilieri
Mulți proprietari de livezi riscă să rămână cu fructele neculese.
Fermierii nu găsesc oameni dispuși să-i ajute la recoltat deși sunt gata să le dea peste o sută de lei pe zi. Fenomenul este greu de înțeles în condițiile în care, anul acesta, prea puțini români au mai plecat la muncă în străinătate.
Emeric Bakk are pe 8 hectare, în Ciumbrud - Alba, o plantație mixtă de trandafiri, viță de vie și pomi fructiferi - care ar trebui altoită în această perioadă. Pentru această muncă are nevoie de 10 de zilieri și este dispus să le ofere până la 300 de lei pe zi.
Deși fermierul este generos, până acum nu a găsit pe nimeni dornic de muncă.
Fermier: „Zilieri încercăm, numai că nu dăm de ei, sunt cam dispăruți, sunt într-o vacanță prelungită."
Situația se repetă în Maramureș. Avel Maxim are nevoie de oameni care să-i culeagă livada plină de mere, însă nu-i bate nimeni la poartă.
Fermier: „Sezonul nostru de cules se suprapune cu al celor din cealaltă parte. Mulți am văzut că au revenit acasă, însă oferta noastră nu este la nivelul celor de dincolo."
Ca să nu rămână cu merele neculese, fermierul a cerut ajutorul rudelor.
Rudă a fermierului: „Deocamdată e bine, că încă nu am început din plin recoltatul. În toamnă vor fi probleme, când volumul de muncă va fi mai mare. O să încercăm să ne organizăm mai bine și în cadrul familiei să recoltăm, doar cu membri familiei."
Lângă Teiuș, proprietarul unei plantații de zmeură ii lasă să plece acasă pe ce care îl ajută la strâns fructele cu jumătate din producție.
Fermier: „Agricultorii nemți de foarte mulți ani practică acest lucru, de peste 10 ani să ajuți și să fii ajutat. Omul vine își culege o anumită cantitate, de exemplu la 10 kg culege, 5 kg își duce acasă, 5 îmi lasă mie. Din criză de zilieri am ajuns în a adopta ideea fermierilor din Germania."
Specialiștii în ocuparea forței de muncă nu au o explicație pentru lipsa de zilieri.
Simona Iosep, consilier AJOFM Alba: „În acest an nu am avut nicio ofertă pe agricultură și din cauza pandemiei și cele existente la începutul lunii martie au fost retrase."
În anii trecuți, cele mai multe oferte pentru ai noștri veneau din Italia, Spania și Germania. În Spania, de pildă, primeau 35 de euro pe zi. Din acești bani își plăteau cazarea și contribuția la asigurările de sănătate.