Fermele piscicole, tot mai populare în România. UE pune la bătaie fonduri importante pentru cei care vor o astfel de afacere
„Are baltă pește”, spun cu mândrie tot mai mulți români, care și-au amenajat ferme piscicole. Producția crește de la un an la altul, iar autoritățile speră să nu mai depindem de import, măcar pentru crap și păstrăv.
Comisia Europeană pune la bătaie 80 de miloane de euro pentru românii care vor să își deschidă pescării, ori să le extindă pe cele pe care le au, inclusiv cu partea cu procesare.
O păstrăvărie de pe Valea Sebesului este cunoscută în toată zona pentru calitatea peştelui. Acum 15 ani, Dumitru Bârsan a construit, cu banii lui, primul bazin. Între timp, a ajuns la opt bazine şi un restaurant cu terasa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dumitru Bârsan, proprietar păstrăvărie: ”Un peşte ajunge la 300-350 de grame în 2 ani de zile. Toate economiile ce le-am putut strânge le-am investit în păstrăvăria asta. Cel mai important e că nu am avut intermediari şi am avut vânzare directă şi a fost bine.”
Uniunea Europeană oferă 80 de milioane de euro, pentru acvacultura, din care 20 de milioane vor putea fi accesate de cei care şi procesează peştele. O cherhana din Capitală, de exemplu, şi-a creat propriile produse din peste.
Costin Cuzdrioreanu, antreprenor: ”Am început să producem salata de icre, zacuscă de peşte, pește marinat, scrumbie marinată. Şi treptat am ajuns unde ne aflam acum, cu un restaurant, avem o pescărie şi o unitate unde producem acele produse de care am spus că au atestat de produs tradiţional.”
În acest moment România produce anual, în fermele piscicole, 30 de mii de tone de peşte de apă dulce, în principal păstrăv şi crap. Ca să acoperim consumul pentru acest tip de peşte, mai importam 4 mii de tone anual. Separat, mai importam alte 100 de mii de tone, dar, potrivit ministerului Agriculturii, aici intră peştele pe care nu îl putem produce la noi în ţară, cum ar fi macroul, somonul sau fructele de mare.
Asfel, noi reuşim să acoperim doar 23% din necesarul pentru consum, în condiţiile în care românii mănâncă 130 de mii de tone de peste anual. Cel mai importat peşte este macroul.
Ministerul Agriculturii şi-a propus ca până în 2027 să nu mai depindem de import pentru peştele pe care putem să îl producem şi noi.
Gheorghe Ștefan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: ”Viitorul program va fi mult mai atractiv pentru că va fi 60 cu 40% cofinanţare, vom păstra în continuare sprijinul pentru fermieri, în sensul în care ei pot veni cu garanţii în natură, prin bunurile imobile pe care le au. Aşadar, 60 cu 40% şi garanţiile pe care le pot aduce, fără să trebuiască să facă credit la bancă.”
În toată ţara sunt 1150 de ferme piscicole, iar alte 20 sunt în curs de acreditare.