Familia de lebede din Târgu Jiu, atent monitorizată de localnici. Câte generații de pui sunt în oraș
Este sezonul apariției primilor boboci de lebădă din acest an, iar la Târgu Jiu, oamenii urmăresc de ani de zile povestea unor astfel de înaripate care cuibăresc în apele barajului din oraș.
Anul trecut, familia de lebede a avut ghinion, pentru că puii le-au fost luați de-o viitură și numai un boboc a scapăt cu viață. Acum însă, cei șase pui sunt admirați zilnic de localnici, dar și de turiștii care vin în zona pentru operele lui Brâncuși.
Familia de lebede e stabilită în apropierea parcului central din Târgu Jiu de mai bine de un deceniu.
Claudiu Fiu – vicepreședinte AJVPS Gorj: „Cred că e a 11-a generație, de zece ani le știu eu, le monitorizăm foarte atent, în fiecare an fac între cinci și 7 pui, anul acesta avem 6 și sper să ajungă la stadiul de adult”.
Anul trecut familia de lebede a rămas însă fară nici un pui. O viitură puternică i-a omorât pe 5 dintre ei. Unul singur a fost salvat și apoi dat spre îngrijire unei asociații din Sibiu.
Localnic: „După amiaza erau, țin minte, între poduri aici când am trecut să le dăm de mâncare, iar a doua zi când am venit nu mai erau. Era doar lebădoiul”
Localnic: „Noi venim în fiecare zi și le mai dăm de mâncare, porumb, arpacaș, pâine câteodată, dar pâinea înțeleg că nu e bună că se lipește pe traheee și s ar putea să îi înece”.
Specialiștii le recomandă oamenilor să nu hrănească pasările în această perioadă în care își pot procura din abundență hrana din natură.
Claudiu Fiu – vicepreședinte AJVPS Gorj: „Dacă nu ar fi hrană nu și-ar alege acest loc. Se mai pot hrăni aceste pasări în perioada când își procură greu hrana, iarna când îngheață apa. Acum în nici un caz”.
De-a lungul anilor, familia de lebede a dat naștere mai multor generații de pui care s-au stabilit în diverse locuri ale barajului din Târgu Jiu.