Factorii care influențează productivitatea scăzută a românilor la locul de muncă
Potrivit unor studii recente, românii sunt cei mai implicați angajați din Europa, însă nu și cei mai productivi, deși stau multe ore la serviciu.
De ce se întâmplă asta? Pentru că unii nu muncesc așa cum trebuie ori nu sunt sinceri atunci când răspund la întrebările sondajelor, spun sociologii.
Un studiu al companiei Gallup arată că românii sunt cei mai implicați angajați din Europa la locul de muncă. În total, au fost luate în calcul 38 de țări. Suntem cu 10 procente peste Albania și Islanda la acest capitol, iar la polul opus sunt Italia, Luxemburg și Finlanda. Paradoxal, potrivit Eurostat, productivitatea muncii în țara noastră este cu 30% sub media europeană, iar specialiștii spun că o implicare bună ar trebui să ducă și la un randament ridicat.
Însă sociologii spun că românii sunt circumstanțiali, adică răspunsurile la sondaje pot să difere în funcție de starea de spirit a celui intervievat.
Tânăr: „Îmi place ceea ce fac și mă implic. Pentru că vezi rezultate și vrei ca produsul care iese și produsul la care lucrezi să iasă foarte bine. Și salariul contează destul de mult. Te motivează.”
Ana Călugăru, reprezentanta unei platforme de recrutare:
„Cumva angajații români au fost obișnuiți de-a lungul timpului să încerce să fie remarcați de managerii lor. În ultimii ani în companiile multinaționale există o politică a încurajării economiei angajaților, în special pe zona de management și a specialiștilor. Ceea ce presupune că au și o anumită libertate de decizie, au puterea de a-și creiona singuri direcții până la un anumit punct.”
Pe de altă parte, 37% dintre cei care au răspuns la sondaj se declară stresați la locul de muncă. La acest lucru contribuie mai mulți factori, spun specialiștii, iar unii nu au legătură cu serviciul, ci cu evenimente externe. Amintim pandemia, războiul de la graniță care a dus la o inflație ridicată, concedieri și salarii care nu au crescut conform așteptărilor.
Femeie: „Din punctul meu de vedere, este presiunea foarte mare pe angajat pentru a performa. Un grad ridicat de stres poate să ducă în patologie, ca să zic așa, și să se manifeste furia angajatului.”
Așadar, angajații devin și furioși la locul de muncă. Suntem la mijlocul clasamentului la acest capitol. Cei mai furioși sunt locuitorii din Cipru, Muntenegru și Macedonia de Nord.
Adrian Dan, sociolog: „De multe ori noi nu luăm în considerare faptul că practic nu avem două vieți separate. Suntem nemulțumiți obiectiv sau subiectiv de relațiile cu colegii, de nivelul remunerației; din păcate, de multe ori suferim de boala comparației, fie că este reală, fie că nu; întotdeauna ne uităm sus, la cei mai bine poziționați decât noi, și atunci apare frustrarea”.
Studiul mai arată că suntem sub media europeană atunci când ne gândim să schimbăm locul de muncă.