Expoziția World Press Photo - Cele mai de impact fotografii globale ale anului în Piața Universității din București
Cea de-a 67-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată în perioada 18 mai - 7 iunie în București, în Piața Universității.
Adusă în România de 13 ani consecutivi de către Fundația Eidos, expoziția va fi expusă publicului larg, timp de 21 de zile.
Cristian Movilă, fondatorul fundației Eidos și reprezentantul World Press Photo în România a declarat că „2024 va aduce aproximativ 49% din populația globului la urne.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Este anul în care 64 de țări (plus Uniunea Europeană) își va alege viitorul. Desigur, nu toate țările asigură un proces de votare democratic, însă rezultatele vor spune multe despre lumea în care trăim.
Așa că expoziția de anul acesta cred că este și mai importantă ca în ceilalți ani.
Pe lângă faptul că ne face conștienți de problemele din întreaga lume, ea poate funcționa și ca un vizor ce transpune privitorul în papucii cetățenilor care își trăiesc viețile în diverse regimuri politice, conflicte armate sau cataclisme naturale.
Parcurgerea expoziției poate fi un preview foarte bun a modului în care vrem să arate viitorul nostru.”
Cele 146 de fotografii pun în lumină relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, schimbări climatice, familie și sănătate mintală și demonstrează importanța fotografiei jurnalistice în jurul lumii.
Expoziția va fi însoțită și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.
„În perioada pe care o traversăm, având atât de multe oportunități de exprimare artistică, atât offline cât și online, jurnalismul trebuie să fie cu adevărat “a patra putere” în stat. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne asigurăm că există libertate de exprimare, jurnalism liber, de calitate, că se pune accentul pe produsul editorial și se sprijină echipele editoriale Fotojurnalismul este expresia puternică aflată la intersecția dintre artă și jurnalism, iar World Press Photo recunoaște cele mai de impact imagini ale anului. Suntem mândri să fim parteneri ai Fundației Eidos și în acest an.
Vă invităm să mergeți să vedeți cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism. Fotografiile World Press Photo vor fi vizibile pentru sute de mii de oameni ce vor tranzita Piața Universității în această perioadă.
Să ne reamintim așadar de importanța libertății presei și să celebrăm împreună cele mai frumoase fotografii din 2024”, a declarat Laura Mihăila, Director Marketing, Comunicare & CX Raiffeisen Bank România.
Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Cei patru câștigători globali au fost selectați din 24 de câștigători regionali, aleși din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de țări.
Cei 4 câștigători globali sunt:
● Premiul fotografia anului: A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece, Mohammed Salem, Palestine, Reuters
● Premiul articolul anului: Valim-babena, Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO
● Premiul pentru proiecte pe termen lung: The Two Walls, Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg
● Premiul pentru proiect cu format liber: War Is Personal, Julia Kochetova, Ukraine
Mai multe detalii se pot afla de pe paginile de social media ale expoziției: FB World Press Photo Exhibition Romania și Instagram WorldPressPhotoRo.
Expoziția World Press Photo este adusă în România de Fundația Eidos, finanțată de Ministerul Culturii și organizată în cadrul programului „Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană", un proiect al Primăriei Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, în calitate de operatori zonali.