Exercițiu de amploare al unui accident chimic, la Târgu-Mureș. Populația, avertizată prin mesaje Ro-Alert
Sirenele protecției civile și mesajele Ro-Alert au dat deșteptarea, luni dimineață, la Târgu Mureș, unde are loc cel mai mare exercițiu de intervenție în caz de accident chimic din Uniunea Europeană.
Sute de salvatori - pompieri și medici - au fost mobilizați la acest antrenament. Potrivit scenariului, la combinatul chimic din Târgu Mureș ar fi avut loc o explozie, iar norul toxic ar fi pus în pericol populația orașului.
Exercițiul a fost gândit pentru a reproduce fidel o situație reală: dacă la început, s-au anunțat doar 60 de victime, numărul lor a crescut rapid până la câteva sute.
Presupușii răniți au fost transportați la spitalul județean, dar și la un spital mobil, amenajat la aerodromul din oraș.
Raed Arafat, șeful ISU: „Noi am vrut să facem exercițiul cât mai real și să-l facem pe etape și pe timp real. Populația în cazul unui astfel de incident nu trebuie să panicheze și să iasă în stradă”.
Dr. Maria Salanță, coordonator SMURD Mureș: „Este foarte bine să rămână în case cu geamurile închise. Eventual un cearceaf ud, pusă să se oprească acțiunea amoniacului”.
Gen. Gălin Handrea, inspector-șef ISU Mureș: „Au fost 10-15 persoane care au sunat și au întrebat dacă e un caz real, deși la începutul mesajului, era menționat că acesta este un exercițiu”.
Două spitale mobile vor fi aduse din Italia și Germania
Marți, la Târgu Mureș vor fi aduse și două spitale mobile din Italia și Germania.
Col. Claudiu Zamfirescu, coordonator: „Fiind un exercițiu internațional, planificarea a debutat acum trei ani de zile și nu are legătură cu evenimentele aflate în derulare în România sau în jurul României”.
Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Combinat Chimic: „Exercițiul de astăzi a fost un test pentru noi, pentru a verifica planul de intervenție internă. Să nu existe în primul rînd un efect de domino, care să afecteze alte instalații și orice incident să fie izolat cât mai repede”.
La exercițiu sunt prezenți și observatori din străinătate, care în fiecare zi vor analiza acțiunile de intervenție, astfel încât capacitatea de reacție să fie îmbunătățită pe viitor.