Eclipsă parțială de Lună, vizibilă în România, pe 28 octombrie 2023: la ce oră va fi apogeul

eclipsa de luna
Shutterstock

Eclipsa parțială de lună care va avea loc pe data de 28 octombrie 2023 este unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice din anul 2023. Iată tot ce trebuie să știi despre acest fenomen.

Pe data de 28 octombrie 2023, se va produce un eveniment astronomic remarcabil: Eclipsa parțială de lună. În cursul nopții de 28 spre 29 octombrie, cei pasionați de astfel de fenomene vor putea observa o parte a lunii acoperită de umbra Pământului. Această eclipsă va avea loc în constelația Berbec, iar Luna va fi însoțită de planeta Jupiter, care se va afla în partea stângă a sa.

Eclipsă parțială de Lună pe 28 octombrie 2023

Eclipsa de lună din 28 octombrie nu este doar un eveniment astronomic deosebit, ci și unul cu semnificație astrologică.

În ce interval va fi vizibilă

Conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul va începe la ora 21:02, odată cu intrarea lunii în penumbră, la două ore după răsăritul acesteia.

Deoarece umbra Pământului nu este foarte densă, Luna nu își va schimba în mod semnificativ culoarea. Pe măsură ce se apropie de punctul maxim al eclipsării, partea de jos a lunii va experimenta o ușoară schimbare de culoare, în jurul orei 22:00.

Citește și
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Maximul va avea loc la ora 23:14, când Luna va fi în întregime în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. La acea oră, Luna va fi vizibilă în partea de sus a cerului, spre sud-est.

Ulterior, Luna își va recăpăta treptat strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbra Pământului la ora 23:53 și din penumbră la ora 01:27. Eclipsa parțială de lună va fi vizibilă și în mare parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Cum se formează o eclipsă de lună

Mecanismul eclipselor de Lună poate fi explicat prin faptul că Pământul, ca un corp opac iluminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră și un con de penumbră. Luna, care nu are lumină proprie, nu mai este iluminată de fiecare dată când intră în umbra Pământului.

Eclipsa de Lună poate fi parțială sau totală, prin umbra sau prin penumbră, în funcție de modul în care Luna intersectează conul de umbră sau conul de penumbră.

Pentru ca o astfel de eclipsă să aibă loc, este necesar ca cele trei corpuri cerești - Soarele, Pământul și Luna - să fie aproximativ pe aceeași direcție. Deoarece orbita Lunii are o înclinație medie de 5°9′ față de orbita Pământului, o eclipsă de Lună are loc doar atunci când două condiții sunt îndeplinite simultan: Luna să fie în faza de Lună plină (adica în opoziție cu Soarele) și poziția sa pe orbită să fie aproape de linia de intersecție a orbitei sale cu cea a Pământului. În cazul unei eclipse totale, latitudinea astronomică a Lunii nu trebuie să depășească 25,7 de minute de arc.

În aceste condiții, eclipsa are loc în mod cert, deoarece lungimea teoretică a conului de umbră al Pământului este de 217 de raze terestre, iar distanța medie a Lunii față de Pământ nu depășește 66 de raze terestre. De asemenea, secțiunea conului de umbră al Pământului la această distanță este de 0,25 de raze terestre, iar raza Lunii este de 3/11 din raza Pământului.

În realitate, datorită fenomenului de refracție, lungimea conului de umbră al Pământului este de 42 de raze terestre, ceea ce face ca în cazul unei eclipse totale de Lună să nu fie posibilă o întunecare completă a acesteia.

Astfel, Luna este încă iluminată de razele solare care trec prin straturile inferioare ale atmosferei terestre. Aceste raze luminoase pătrund în conul de umbră datorită refracției, astfel încât Luna eclipsată nu devine complet invizibilă, ci prezintă aspectul unui disc luminat de o lumină slabă de culoare roșiatică.

Pe lângă faptul că aceste fenomene sunt spectaculoase, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor informații despre atmosfera Pământului, gradul de poluare, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele. Luna acționează ca un ecran pe care putem "citi" particularitățile atmosferei Pământului.

Eclipsele de Lună sunt, de asemenea, utilizate pentru a măsura viteza de răcire a scoarței lunare în perioada în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cum să o vezi mai bine

Pentru a vedea mai clar o eclipsă parțială de lună, specialiștii recomandă să găsiți un loc cu o vizibilitate bună către cer, departe de sursele de lumină artificială, cum ar fi luminile orașului, etc. Un cer senin și lipsit de nori va oferi cea mai bună șansă de a observa fenomenul în detaliu.

De asemenea, puteți folosi un binoclu sau un telescop pentru a amplifica imaginea și a observa mai bine detaliile eclipsei parțiale. Aceste instrumente pot oferi o perspectivă mai apropiată și mai clară asupra Lunii și a umbrei Pământului care o acoperă.

Este important să aveți răbdare și să vă bucurați de întregul spectacol al eclipsei, de la început până la sfârșitul acesteia. În timpul maximului, veți putea observa cel mai bine efectul umbrei Pământului asupra Lunii. Reamintim că în cazul eclipsei parțiale de lună care va avea loc pe 28 octombrie 2023, maximul va avea loc la ora 23:14.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Supă minestrone – rețeta italiană de supă de legume cu paste sau orez. Cum să o prepari, pas cu pas
Supă minestrone – rețeta italiană de supă de legume cu paste sau orez. Cum să o prepari, pas cu pas

Supa minestrone este un preparat tradițional italian care a devenit celebru datorită aromei sale bogate și versatilității.  

Humus de casă – cum se prepară humusul libanez. Ce este și ce beneficii are
Humus de casă – cum se prepară humusul libanez. Ce este și ce beneficii are

Humusul, originar din Orientul Mijlociu și regiunea Mediteranei, a devenit un preparat iubit în întreaga lume.  

Zodia Săgetător - caracteristici, perioadă, piatră norocoasă, culoare și compatibilități. Totul despre această zodie
Zodia Săgetător - caracteristici, perioadă, piatră norocoasă, culoare și compatibilități. Totul despre această zodie

Zodia Săgetător, al nouălea semn al zodiacului, este un semn de foc guvernat de Jupiter, planeta expansiunii și a abundenței.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.