”Ploaia înghețată” a afectat toate drumurile. Șoferii au fost puși la grea încercare
Săptămâna a început cu o supriză înghețată. Locuitorii din Capitală, dar și din alte zone ale țării și-au găsit mașinile bocnă când au vrut să plece la serviciu.
Ei au avut nevoie de zeci de minute pentru a curăța pojghița groasă de gheață de pe caroserii ca să poată pleca în siguranță. Totul din cauza fenomenului ”freezing rain” sau ploaie înghețată care e pe cât de spectaculos pe atâta de periculos.
În județele Arad și Bihor, fenomenul de "ploaie înghețată " a acoperit mașinile cu o pojghiță dură, care le-a dat bătăi de cap șoferilor.
Șofer: „Din cauza precipitațiilor, a plouat și a inghețat ploaia pe mașînă. Și acuma trebe curațată. A fost un fel de chiciură și după aia a înghețat."
Reporter: A înghețat, ce poate să fie?
Șofer: „Ploaie și gheață, după aia.”
Reporter: Și e destul de greu să luați gheța asta de pe ea.
Șofer: „Cam greu, cam greu."
Șofer: „Este din cauza ploii inghețate. Și cred că vreo două-trei zile nici n-au ieșit din oraș. Ieri dimineață am văzut câțiva vecini care s-au chinuit, aici, să mai spargă un pic din gheață."
Și în sudul țării, ploaia înghețată și-a făcut simțită prezența. În județul Argeș, de pildă, livezile împietrite sub mantia de gheață au oferit un peisaj spectaculos. Însă, localnicilor le-a pierit bucuria când au trebuit să își dezghețe mașinile.
Silvia Barbu, director Centrul Meteorologic Regional Banat: „Este în funcție de stratificarea termică a atmosferei. Picăturile de apă suprarăcite care ajung în contact cu solul care este foarte rece, cu solul sau cu suprafețe foarte reci, îngheață instantaneu."
Altfel spus, la altitudine mare, avem un front atmosferic foarte rece care produce ninsoare. Fulgii de zăpadă pătrund apoi într-o masă de aer mai cald și se topesc transformandu-se în ploaie, dar pentru că aerul rece este mai greu și mai dens decât cel cald, în astfel de situații, un astfel de strat cu temperaturi la limita înghețului coboară până la suprafața solului. În aceste condiții, picăturile de ploaie îngheață instantaneu în momentul în care ajung pe pământ.
Și Capitala a fost acoperită de gheață dimineață și i-a pus la grea încercare pe șoferi. Specialiștii în condus defensiv vin cu sfaturi pentru a rămâne în siguranță pe drumurile alunecoase.
Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: „Nu bruscăm comenzile, dacă am angajat derapaj avem foarte mare grijă să nu bruscăm, nu accelerăm că am auzit noi undeva că dacă accelerezi îi pui greutate pe spate și îți revii, nu frânăm brusc. Nu bruscăm volanul, nu învârtim volanul cu brutalitate. Foarte important, în momentul în care spatele mașinii începe să angajeze derapaj, încercam să păstrăm direcția, să păstrăm volanul pe direcția în care a derapat spatele."
În plus, este foarte important ca atât geamurile mașinii cât și farurile să fie curățate complet de gheață pentru o bună vizibilitate. De atenție sporită au nevoie și pietonii care circulă pe trotuarele înghețate.